Турция е открила в Черно море ново газово находище с обем 135 милиарда кубични метра, обяви резидентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от световните агенции. Той съобщи новината на церемония в северния турски окръг Зонгулдак.

Находището е било намерено от сондажния кораб “Фатих” в кладенеца “Амасра-1”.

С това общият обем на откритите от Турция в този район в южната част на Черно море залежи на природен газ достигна 540 млрд. куб. м. Миналата година корабът “Фатих” вече намери там 405 млрд. куб. м.

Турция планира да започне да добива в района газ за вътрешното си потребление през 2023 г. и производството да достигне максималния си капацитет през 2027-2028 г. За целта ще е необходимо да бъде изградена съответната инфраструктура, включително газопровод с дължина поне 160 километра. Турция има малко залежи на петрол и газ.

Тя е силно зависима от вноса на газ от Русия, Азербайджан и Иран и на втечнен природен газ от Катар, САЩ, Нигерия и Алжир, отбелязва Ройтерс.

От нашия архив

Миналата година Турция е внесла 48,1 млрд. куб. м газ – ръст от 6 процента спрямо предходната 2019 г. Около една трета от това количество е било доставено от Русия. Турция освен това прави сондажи в Средиземно море. Нейните операции в спорни води засилиха напрежението с Гърция и Кипър, отбелязва Ройтерс. /БТА/