Очевидно външнополитическият екип на демократа Джо Байдън се опитва да промени не само съдържанието, но и терминологичните изрази на външнополитическите действия на администрацията на републиканеца Доналд Тръмп. Тази констатация е включена в анализ, публикуван от американския сайт “Free Beacon”.

Тя се базира на информация от разменени и-мейли между служители на Държавния департамент, както и върху разговор със служител на ведомството. Според направения извод министерството не насърчава служителите си да използват наименованието „авраамически договори“.

Последният като термин е изтрит вече от множество документи от официалната кореспонденция. Въпросните „договори“ представляват кулминацията на наследството на администрацията на Доналд Тръмп и неговата външна политика, която доведе до радикални промени в Близкия изток. Става въпрос за подписването на мирни споразумения и установяването на дипломатически отношения на Израел с ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан.

Два от и-мейлите, които са били разгледани от автора на новината, директно дават указания да бъде игнориран термина „авраамически договори“, без да се дават конкретни причини за това. Уебсайтът цитира служител в Министерството на външните работи, който казва, че оттук насетне ведомството няма да се фокусира върху наименованието, а върху същността на политическия акт.

Анонимният дипломат допълва, че тава действие се предприема, тъй като терминът е измислен и си остава свързан с Тръмп. Той е вече „запазена търговска марка на Доналд Тръмп“. Според новото ръководство на Държавния департамент това е „тривиално и нелепо“.

Разсъждавайки по темата, американският дипломат обяснява, че вербалното обяснение на позицията на САЩ по неотдавнашната ескалация на напрежението между Израел и Хамас изцяло е игнорирал термина „авраамически договори“.