“Хаят Tахрир аш Шам”/бившата “Ал Нусра”/ отрича за проведена среща между нейния лидер Абу Мохамед ал Джулани и представител на MI 6. За подобна среща съобщи руската информационна агенция ТАСС. Според последната, цитираща анонимен руски дипломатически източник, представителят на силовата британска институция е бил Джонатан Пауел.

Кратка справка показва, че 64-годишният политик е ангажиран през периода 1997-2007 като шеф на кабинета на бившия британски премиер Тони Блеър. Пауел играе важна роля при преговорите между британското правителство и ИРА при омиротворяването на Северна Ирландия. Той предлага на Foreign Office да се започнат преговори с “Ал Кайда” и талибаните, по примера на тези с ирландските бунтовници. Дипломатическото ведомство отхвърля подобен сценарий.

Специалист по преговорите, Джонатан Пауел е главен преговарящ с Китай през периода 1983-1985 по предаването на Хон Конг. През 1989-1990 той представлява Обединеното кралство в договора Две плюс четири /обединението на Германия/. През 1991 г. е изпратен на работа в британското посолство във Вашингтон.

Той е прикрепен към предизборната кампания на Бил Клинтън като наблюдател. По-късно той представя Тони Блеър на Бил Клинтън. Според руския източник срещата на Пауел и ал Джолани се е провела на територията, която е под контрол на терористичната организация в провинция Идлиб, Сирия.

Тя е била в непосредствена близост до централния сирийско-турски КПП – Баб ал Хауа. Основната тема е била изваждането на формацията от списъка на терористичните организации срещу преустановяването на всякакви субверсивни дейности срещу западни държави. Не е ясно дали въпросната среща се е състояла.

Прави впечатление обаче появата на нов подход към организации, които отдавна са влезли в черните списъци на арабските и западните държави. Редица експерти предполагат, че заявената помощ за възстановянането на Газа след 11-дневния конфликт с Израел ще доведе /рано или късно/ до предложението на президента ас Сиси до ЕС Хамас „да бъде реабилитиран в международната общност“.

Прави впечатление, че в момента египетският президент е на върха на славата си в ивицата Газа. Неговите портрети по улиците на Газа сити са повече от тези на лидерите на самия Хамас. Египетски анализатори предполагат, че ас Сиси ще изведе на преден план историята във взаимоотношенията с талибаните в Афганистан като бъдещ еталон на контактите с Хамас.

Съмнително обаче дали ще надделее подобен подход с Хамас, тъй като талибаните не граничат с еврейската държава и нямат отношение към свещения град Йерусалим. Афганистан е бил винаги периферия на големи империи – персийската, арабо-мюсюлманската, а по-късно британската и руската, докато Израел е епицентър на трите големи небесни религии и създадените на тяхна основа могъщи съвременни държави. Втората разлика е отношението към Ислямска република Иран. Ако талибаните си остават враждебно настроени към шиитските друговерци, то Хамас е класическо иранско прокси.