Заместник-министърът на външните работи в Рамалла Амал Джаду/на снимката/ е извикалa вчера четирима посланици на европейски държави, които са гласували в организации към ООН против палестинските интереси. The Foreign Insider научи, че става въпрос за Съвета на ООН по правата на човека и Световната здравна организация /СЗО/.

Мнозинството в първата гласува резолюция, която даде зелена светлина на международно разследване на предполагаеми престъпления на Израел по време на 11-дневната война между еврейската държава и терористичното движение Хамас. На 74 сесия на СЗО беше гласувано да бъде оказана помощ на палестинската здравна система, медицинска инфраструктура и предоставяне на ваксини, лекарства и медицински материали.

Джаду, която е първата жена, заела подобен пост в палестинската дипломация, е изразилa пред посланиците на България, Обединеното кралство, Чешката република и Австрия „шока на палестинското ръководство от това гласуване, което представлява зелена светлина за Израел, окупационната власт, да продължи своята агресия и системни нарушения на правата на палестинския народ“.

Анадолската агенция съобщава, че тя е поискала тази позиция на Рамалла да бъде предадена на ръководителите на външнополитическите ведомства на съответните държави.

Прави впечатление, че на срещата на външните министри на ЕС предложената декларация от Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел четири дни преди прекратяването на огъня, с апел за преустановяване на бойните действия между Израел и Хамас, единствено Унгария се произнесе против.

Тогава външният министър на Унгария заяви, че „неговата държава има проблеми с политиката на ЕС в Близкия Изток.“. Това провали единната европейска позиция. Палестинският дипломат заяви, че днес, сряда, ще бъде викан и посланика на Германия.

Не е ясно какви са причините за това. Не е ясно дали причините за подобен вот не са свързани с начина на транспортиране на помощите /става въпрос за тези, гласувани от СЗО/. За разлика от другите конфликти между Израел и Хамас, сега лидерите на терористичното движение настояват помощите да бъдат изпращани директно в Газа, без посредничеството на правителството в Рамалла.