Професор Владимир Чуков е сред основните двигатели в нашия екип. Неговите книги и лекции са подготвили стотици дипломати, анализатори, журналисти и хора, които се интересуват от събитията, които се случват из горещите точки на света.

Последната му книга е озаглавена “Израел – между Евангелизма и Джаафаризма”. В нея може да научите защо представителите на трите монотеистични религии – юдаизъм, християнство и ислям, родени по тези земи, възприемат Йерусалим като техен. Предлагаме ви един разговор за войната, мира и вечния конфликт, който скоро няма да намери решение.

Проф. Чуков, защо конфликтът по светите земи изглежда вечен?

Древната земя на Израел и по-специално Йерусалим е родината на световните монотеистични религии. Там се пресичат догматичните виждания на християнството, исляма и юдаизма. Месианските представи на евангелизма /доминиращата тенденция сред американското християнство/ и джаафаризма /доминиращата религиозна идеология в Ислямска република/ придобиват противоположни форми спрямо евреите и респективно държавата Израел. Сблъсъкът между две толкова мощни във военностратегическо отношение държави създава неизчерпаем потенциал на вечния конфликт. Примирията, в този случай, са само временни.

Наскоро между Израел и палестинците избухна нова военна драма. Защо международната общност се проваля в мирния процес?

Международната общност не притежава достатъчно силни политически инструменти, за да предотврати силовото противопоставяне на две общности, два народа и две държави, които воюват за една и съща земя. Международната универсална организация ООН, представена най-вече от петте постоянни члена на СС на ООН използва политически лостове на влияние и рядко стига до консенсус, за да превърне своите решения във военни опции. В Близкия Изток се сблъскват религии, а е доказано, че този тип сблъсъци са практически непреодолими. Те носят антагонистичен характер. 

Вие лично прогнозирахте в The Foreign Insider точната дата на края на военните действия. На какви индикации се позовахте?

Няколко основни фактора влияеха върху краткосрочния характер на заложения конфликт. На първо място, новият стопанин на Белия дом, Джо Байдън, който за разлика от предшественика си е постмилениалист. Той поставя акцент върху тържеството на мира, на зачитането на правата на човека и изграждането на устойчиви политически формули чрез дипломатически усилия. Той не можеше да задържи прозореца на ООН „отворен“ без ограничение на времето.

На второ място, вътрешнополитическата криза в държавата Израел. За пръв път опозицията на премиера Нетаняху директно критикува неговото поведение. На трето место, силната молибизация на палестинците, сцеплението между отделните палестински формации и най-вече подкрепата на Иран. Терористичните организации Хамас и Ислямски джихад са ирански проксита.

Защо случващото се в Близкия Изток е важно за всички, включително и за българската политика?

Израело-палестинският конфликт е най-дълго траещият конфликт в света. Той се преекспонира във всяко едно кътче на земното кълбо. По този начин е в състояние да дестабилизира, която и да е държава,  независимо че може тя да отстои на хиляди километри от Йерусалим.

Колизията е на религиозна основа.

В тази светлина е необходимо да възприемем и обясним терористичния акт в Сарафово през 2012 г. България не е бяло петно на картата на тероризма и рамификациите на генезиса на близкоизточния конфликт достигат до цяла Европа, в това число и у нас. 

Какво искате да запомнят читателите на новата Ви книга?

Много ми се иска читателите, особено експертните кръгове да навлязат в генезиса на тези две антагонистични религиозни течения. Да научат повече за начина на формирането на евангелизма, симбиозата между християнството и юдаизма и формирането на юдеохристиянството. Най-важното е да разберат, че връзката между САЩ и Израел е религиозна по своя характер, а не е резултат от усилията на някакви икономически лобита.

Практически, държавата Израел е част от американската етно-конфесионален конструкция, той самият е производен на действията на един от най-великите политици в история на Англия – лорда-протектор Оливър Кромуел.

Всъщност САЩ и Израел са създадени по един и същ начин – проекция на най-влиятелната и авторитетна колониална школа в света – английската.

От друга страна, ми се иска читателите да вникнат по-задълбочено в естеството на иранската теократична държава, да разберат логиката на управленческата теория уилаят ал факих, настойничеството на юриста – богослов. Месианството е част от теократичната философия на съвременен Иран, положение което трудно може да бъде прието и разбрано от последователите на еврохристиянския, силно материален и секуларен свят.

Иска ми се читателите да разберат, че събитията в съвременните международни отношение не бива и е напълно погрешно да се обясняват единствено с материални интереси. Едва ли не да се търсят единствено отговори на въпросите: „Кой има интерес? Кой има /материална/ полза?“

Евангелизмът и джаафаизмът изместват материята и я заменят с духовното, което често изглежда нелогично като обяснение на сериозни политически събития. По този начин се раждат радикалният фундаментализъм и екстремизмът, които ако бъдат реализирани в политиката на държавни субекти са в състояние да превърнат една колизия в наднационален конфликт. Подобен пример е именно конфликта между Израел и палестинците.   


Проф. Чуков ще отговори лично и на вашите въпроси 3-ти юни 2021 г., в рамките на Панаира на книгата, между 17 и 18 ч. пред Шатра №15 в парка пред НДК.