Съветът на Европа поиска оттеглянето на т.нар. “карта на политическия ислям”, която преди дни бе публикувана в Австрия, съобщава германска информационна агенция. Специалният комисар на организацията за борба с престъпленията от омраза и анти-мюсюлманската нетърпимост Даниел Холтген заяви вчера, че ефектът от публикуването на картата надхвърля поставената цел.
Според него вероятно документът ще постигне обратен резултат, тъй като „много мюсюлмани възприемат картата като общо подозрение към тяхната религия.“ Холтген изразява съмнение относно формата и времето, в която австрийските власти са създали въпросната карта.
Преди няколко дни правителството във Виена изготви „Национална карта на исляма“. На неговия сайт то идентифицира наименованията и местонахождението на 623 джамии, институции и сдружения в страната, както и на длъжностни лица с техните предполагаеми връзки.
Подозренията на мюсюлманите се засилиха, тъй като в изготвянето на документа, наред с Виенския университет, е участвал и Центърът за документиране на политическия ислям /ЦДПИ/. В медии, близки да ислямската общност припомнят, че пълното наименование на ЦДПИ е „Австрийски фонд за документиране на политическия екстремизъм с религиозни корени“.
Той е създаден през 2015 г. като независима НПО. Дебатът в Австрия се разгорещи, след като министърът на политическата интеграция Сюзън Рааб подчерта, че целта на картата „не е да поставя всички мюсюлманите в положение на съмнение“, а по-скоро „да се противопостави на политическите убеждения, а не на религията“.
Зелената партия се разграничи от картата, въпреки че е част от управляващата във Виена коалиция. Представителният съвет на мюсюлманите в Австрия отвърна на министърката, че картата “показва ясното намерение на правителството да заклейми всички мюсюлмани като потенциална опасност” и се оплака от “нарастващия анти-мюсюлмански расизъм”.
Всичко това става две седмици след като Австрия обяви “Хизбула”, заедно с двете си крила /политическо и военно/, за терористичен субект. От среди, близки до правителството декларираха, че наблюдават и други потенциални организации, които вероятно ще бъдат включени в списъка на терористичните организации.
Oще по темата
Става въпрос за движението на Мюсюлманските братя. Запознати припомнят, че действията на австрийското правителство са стимулирани от първото, по своето естество, терористично нападение във Виена, което беше извършено през ноември 2020 г. Тогава ислямски радикал с македонско-албански произход застреля във Виена четирима и рани петнадесет граждани на федералната република.