В края на тази седмица се случиха две събития, които бележат преориентиране на руските газови интереси от Европа към източното полукълбо. На 21 май, САЩ наложиха поредната серия от санкции на компаниите, които строят “Северен поток 2”, който трябва да свърже Русия и Германия.

Общо 13 кораба на Русия, както и компаниите „Морска спасителна служба“, „Мортранссервиз“, Самарският фонд за топлоенергия и „Коксохимтранс“ попаднаха под новите ограничения.

За първи път Вашингтон наложи санкции срещу проекта в края на 2019 г. Това доведе до спиране на работата на обекта, тъй като швейцарската компания AllSeas беше принудена да изтегли своите кораби за полагане на тръби от строителната площадка SP-2 в Балтийско море.

Междувременно днес, руският министър на енергетиката Николай Шулгинов и пакистанският посланик в Русия Шафкат Али-Хан подписаха документ, който ще позволи в близко бъдеще да започне практическото изпълнение на проекта за изграждане на газопровода “Пакистан поток”. Това гласи изявление на руското министерство на енергетиката, цитирано от “Известия”.

„Съответните отдели на нашите страни свършиха много работа по подготовката на този протокол, неговото подписване ще позволи на нашите компании да започнат практическото изпълнение на проекта в най-близко бъдеще, като по този начин ще помогне на пакистанската страна да засили собствената си енергийна сигурност и да увеличи използването на природен газ като екологосъобразен източник на енергия “, каза Шулгинов след срещата,.

Според плановете, газопроводът с дължина над 1,1 хиляди километра и пропускателна способност до 12,3 милиарда кубически метра. м на година ще свързва терминали за получаване на втечнен газ в пристанищата Карачи и Гуадар в южната част на Пакистан с електроцентрали и промишлени потребители на газ в областта Касур в северната част на страната.

На 7 април руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Русия е предложила на Пакистан доставки на руски втечнен природен газ (LNG). Той отбеляза, че по време на разговорите с пакистанския си колега Шах Мехмуд Куреши са обсъдени перспективите за двустранно сътрудничество в енергийния сектор.

“Известия” припомня, че на 22 март стана известно, че Русия и Пакистан ще преименуват газопровода Север-Юг на Пакистански поток, а руските инвеститори ще получат поне 26% от акциите. През октомври 2015 г. беше подписано междуправителствено споразумение за изграждането на тръбопровода Север-Юг от Карачи до Лахор .

Пакистанският поток е предназначен да осигури транспортни връзки между балтийските страни и Индия през Иран. Трасето на газопровода ще минава през пристанищата Оля, Астрахан и Махачкала.