“Очакваме новият клип от Дубай”. Това е най-често срещания рефрен в Турция от началото на май, когато избягалият престъпен бос Седат Пекер, започна да публикува клипове със скандални твърдения за корупция и убийства сред турския политически елит. Разкритията звучат толкова смайващо, че мнозина ги опреличават на филмов сюжет, а управляващите виждат сценарий за “икономическо разклащане на Турция”.

От три седмици, соченият за бос на турската мафия публикува своите видео монолози в YouTube.  Първото видео има 5 милиона гледания, но с всяко следващо интересът нарастваше, като шестият запис само за три дни събра 8 милиона гледания. Седмият епизод, от 23 май, само за часове събра над 11 милиона зрители.

В него Седат Пекер, седнал в конферентна зала на дубайски хотел, разказва за схемата по създаването на „нова база“ за трафик на кокаин от Колумбия през Венецуела до Турция и през Средния Изток, включително до пристанището Латакия, Сирия. Пекер казва, че този нов марршут заобикаля Американската администрация за борба с наркотиците (DEA), която според него има влияние в Колумбия, но не и във Венецуела.

Близкоизточният институт МEMRI цитира Пекер, който твърди, че Еркан Йълдъръм лично е създал новата централа в пристанището на Каракас, Венецуела, през януари и февруари 2021 г. Еркан е син на Бинали Йълдъръм, който е бивш министър-председател, председател на парламента, лидер на партията и парламентарен лидер на управляващата ПСР и в момента е депутат, представляващ ПСР за област в провинция Измир. Той отхвърли обвиненията като “абсолютна клевета”.

Друга мишена на 49-годишният Седат Пекер се оказа  министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. По думите на мафиота, той му е предоставил охрана и “го е информирал тайно” за започване на разследване срещу него миналата година, за да му даде възможност да избяга от Турция преди да бъде арестуван.

“Извършва се икономическа атака срещу Турция. Те искат икономиката на Турция да се свие. Всъщност не съм аз обектът на атаката, Турция е обектът на нападението”, посочи в отговор вътрешният министър, цитиран от “Хюриет Дейли Нюз”.

“Знаем, че зад нападките, взимащи на прицел вътрешния министър Сойлу, стои безпокойство, породено от климата на сигурност в нашата страна. Ние подкрепяхме, подкрепяме и ще подкрепяме своя вътрешен министър в борбата с престъпните групировки”, заяви през седмицата президентът Реджеп Ердоган на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, цитиран от турските медии.

Твърденията на Пекер намесват и неговия брат – Атила, който бил “изпратен да убие кипърски турски журналист преди 25 години по заповед на бивш министър”. Според Пекер същият бивш министър, е отговорен за убийството на друг журналист – Угур Мумджу, съпруг на сегашната съпредседателка на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ Первин Булдан.

Няколко часа по-късно световните агенции съобщиха, че полицията е задържала Атила Пекер в къщата му на егейското крайбрежие.

“Заговорите са напразни, изборите са през 2023 г.”, пише в материал по темата и в. “Йени акит”, цитиран от БТА – “Както досега лично аз, партията ни и нашите колеги не сме допуснали никакво нападение срещу страната, с Божията воля ще развалим и тази конспирация, нямайте никакво съмнение”, отговаря турският президент.

“Преследват власт без избори”, гласи заглавието на “Йени шафак”. “Вчера се осланяха на преврати, тероризъм и икономически атаки, а днес разчитат на престъпни банди”, посочва още вестникът. Междувременно, Седат Пекер, който има няколко присъди, твърди, че ще излъчи още 5 епизода в YouTube.

Коментарът на кореспондента на BBC в Истанбул Махмуд Хамшичи започва с питането: „Връщаме ли се към 90-те?“ Мнозина си задават този въпрос в Турция сега. Това беше ера на сложни връзки между мафиотски банди, полиция, политици и бизнес кръгове”.