Той е като герой от хитов сериал. Но в живота му всичко е истинско. Толкова истинско, че чак стряска. Защото от години дипломатът Мирослав Зафиров е на първа линия в преговорните усилия за постигане на мир в Близкия Изток.

Като част от екипа на специалния координатор на ООН за Израело-палестинския конфликт Тур Венесланд(наследил на поста Николай Младенов), българският дипломат има сложна задача. Той осъществява връзката на ООН с “Хамас” и другите палестински организации, както и с израелската държавна машина. В Газа го наричат “Тhe Shadowman”.

„Ако това споразумение не беше постигнато, тогава щяхме да навлезем в една доста опустошителна война, която щеше да надхвърли това, което си спомняме от 2014 г.“, сподели дипломатът пред Светослав Иванов в предаването “120 минути” по бТВ.

В ексклузивния разговор, излъчен в неделя, Мирослав Зафиров разказа, че за да бъде постигнато трудното примирие „надделя инатът на посредниците“.

„Стъпихме на отсъствието на желание и от двете страни да водят преговори. Условията и бъдещето на това примирие, тепърва се обсъждат и в ход са преговорите между различните страни на терен“.

Зафиров споделя, че е говорил с „Хамас“ всеки ден, а през последните 72 часа заедно със специалния координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Венесланд и „буквално са пребивавали в офиса зад граница“ на групировката.

„Хамас“ като че си позволи да протегне ръка и се опита да наложи влияние сред населението в Източен Ерусалим и не малка част от Западния бряг и значителна част от ключови точки в самия Израел сред арабското население. Това са „червените линии“, които Израел изключително категорично не желае да бъдат преминавани.

От друга страна „Хамас“ постави условие израелските сили за сигурност да престанат с агресивното си поведение спрямо палестинците в Източен Ерусалим. Това са двете неща, в които двете страни се бяха втренчили и за които и до този момент не искат да преговарят“, разкри Зафиров.

„Този възел не е развързан. Той си седи завързан от много години и аз малко се страхувам, че той малко става неспособен да се развърже. И аз не съм убеден, че това ще е последната ескалация, която ще видим. Може би няма да се случи сега, може да не се случи близките месеци, но тя рано или късно ще се повтори“, прогнозира Мирослав.

„Не мога да кажа дали ми помага това, че съм българин. По-скоро ми помага това, че човек се опитва да остане нормален. Да Ви кажа – не винаги е много лесно. Напрежението е много голямо, особено в такива моменти, тъй като и двете страни са много изискващи. Може би, това е голяма спекулация, но може би това, което ги обединява – мисля, че и израелците, и палестинците, и българите сме  изключително инатливи, когато искаме да сме инатливи. Може би това помага много“, казва Мирослав.

Казва, че не е сигурен, че разбира двете страни в конфликта, макар че през последните години много хора са направили кариера, твърдейки че разбират „Хамас“ и Израел.

„Докато социалните и икономически проблеми в Газа не бъдат решени, цикличността на насилието няма да спре, прогнозира дипломатът – “Това, което се случва в Израел, в Палестина, в самата организация „Хамас“ е много трудно (да се разбере), особено ако не си от тая махала“, коментира Мирослав.