Това са кодовите имена на операциите, с които са нарекли бойните си действия израелската армия и Хамас по време на последния военен сблъсък в Газа. Според информация на Ал Арабия, позовавайки се на собствени източници военните действия със сигурност ще продължат до неделя.

Подобна информация излезе и от вестник Хаарец, позовавайки се на представител на израелската армия. След това вероятно, вследствие на засиления натиск на международните посредници ще се търси временно прекратяване на огъня. вероятно за два дни.

Паралелно с това ще се търси формула за по-трайно и продължително примирие. Изглежда, че международната общност упражнява силен натиск върху двете страни.

Става въпрос за Египет, които отвори КПП „Рафах“ за ранени от ивицата Газа, което е знак за добра воля от негова страна към палестинците.

Израелската армия нанесе днес удар по близо десететажна сграда в ивицата Газа, където са разположени помещенията на катарската телевизия “Ал Джазира” и на американската осведомителна агенция Асошиейтед прес, констатираха журналисти на Франс прес.

“Израелски удар опустоши кулата, където се намират офисите на АП в град Газа”, написа в Туитър Джон Гамбръл, журналист от американската агенция.

“Армията предупреди собственика на кулата, където са помещенията на АП, че тя ще стане мишена” на удар, бе написал той малко преди това. Журналисти от АФП видяха как ракети разрушават 13-етажната кула.

“Ал Джазира” потвърди в Туитър, че помещенията й са били в тази сграда, и препредаде в пряк ефир кадри, на които се вижда как кулата се сгромолясва в облак прах. Израелската армия не отговори на молба на АФП за коментар.

В Израел пристигна американския посредник, помoщник-държавен секретар Хади Омру. Това става специално преди важното, насрочено за неделя, заседание на СС на ООН, но което ще се види дали САЩ ще дадат зелена светлина на силен натиск или ще оставят отново отворен прозорец на израелската армия за постигане на поставените военни задачи.

Вече два пъти Вашингттон не прие свикването на заседание на СС на ООН при закрити врати, поискано от Тунис, Норвегия и Китай. Той отхвърля предложената декларация, тъй като според американските дипломати „тя ще има обратен ефект“.

Паралелно с това американски медии съобщиха, че президентът Джо Байдън е деблокирал допълнителни 10 милиона долара за помощ за палестинците, паралелно с възстановените 100 милиона по линия на агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Много интересна новина, която вероятно ще повлияе върху поведението на израелското правителство е анонсът на лидера на една от анти-Нетаняху партии Нафтали Бенет, че се завръща в лагера на десните партии, т.е. под ръководството на Бенямин Нетаняху.

Той държеше ключа за възможността за съставяне на правителство от опозиционния лидер Яир Лапид. Очевидно последният няма да има успех. Това увеличава шансовете на Нетаняху отново да оглави коалиция на десни формации, привличайки 61 депутата. Не е ясно обаче дали законът позволява на президента Рувен да връчи отново мандат на човек, който се е провалил в съставянето на правителство, както стана с Нетаняху.

В противен случай израелските гласоподаватели трябва да се явят за пети път пред урните през последните 5 години. Еврейската държава няма конституция и тълкуването на обърканата ситуация вероятно зависи от държавния глава.

Израелски медии съобщават, че новината за сухопътна операция на армията е бил медиен блъф, целта на който е бил да изкара скритите в подземията на Газа, бойци на терористичната организация Хамас.

„Изтичането на информацията“ е било координирано с армията. Подобен трик е бил използван през декември 2008 г. Все пак опцията „сухоземна операция“ остава на дневен ред. Според израелски специализирани медии до петък, 14.05, едва една четвърт от ракетните запаси на Хамас и Ислямски джихад са изчерпани.

Десетки ракети са се взривили във въздуха и са нанесли щети на жители на град Газа. Унищожаването на целия арсенал остава основна задача на израелската армия. Отчита се, че елитните части на Хамас, бригадите Изедин Касам остават практически невредими, добре защитени в бункерите /подземни и наземни/ на Газа.

За разлика от тях, личният състав на обикновените части на терористичната организация, е почти целият ликвидиран. Практиката на Хамас е те да бъдат водени за „изчезнали“, за да няма погребения и да се отчетат големите загуби. Израелската армия е на мнение, че на този етап възможностите на Хамас и Ислямски джихад да нанесат сериозни удари в Израел, остават скромни.

В същото време командването остава изключително загрижено за бунтовете в самия Израел. Според преценката, полицията не е оказала неспособна да гарантира овладяване на положението при взаимните нападение между араби и евреи, както и да подсигури нормално движение на пътния трафик по магистралите.

Всъщност, както се разбра, това е една от целите на организаторите на интифадата, а именно да се вбие клин между десетилетия, живеещи рамо до рамо, евреи и араби.

Между отделните служби за сигурност на Израел съществува различия как да бъдат третирани задържаните създатели на хаоса. Дали проявата да е възприемана като „гражданска война“ /и да им се налагат „административни арести“/ или просто проява на тероризъм.

Тогава се прилагат друг тип закони и подходи. Според ръководителя на службата за сигурност на Шин бет Надав Аргаман, причинителите на хаос трябва да бъдат задържани, разследвани и съдени. Той е на мнение, че само така може да се гарантира спокойствие и сигурност.

Пълната подкрепа на кубинския президент Мигел Диаз на палестинците изглежда е причината наред със знамето на Палестина участниците в интифадата да носят и кубинското знаме. Паралелно с това Франция застана изцяло в подкрепа на Израел. Президентът Макрон проведе телефонен разговор с Нетаняху и заяви, че Израел има право да се защити.