Страните от НАТО изразиха солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия на нейна територия и подчертаха още веднъж пълната си подкрепа за нейния суверенитет, съобщи МВнР.

Това стана днес в Брюксел на среща на Северноатлантическия съвет на НАТО на равнище посланици. Там бяха изслушани председателят на ДАНС и директорът на Служба военно разузнаване. Те запознаха Съвета с разкритите незаконни действия на руски граждани на територията на Република България от 2011 г. насам.

Всички 29 държави са направили изявления в подкрепа на България.

The Foreign Insider припомня, че Русия реагира много остро на твърденията на българската прокуратура, че руски граждани са съпричастни към четирите взрива в оръжейни заводи. “Това създава усещането, че в обвиненията си София е решила да надмине Прага”, заяви на пресконференция миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров.

Междувременно, германското списание “Шпигел” публикува анализ, посветен на България със заглавие: “Как една малка страна от ЕС се превърна в бойно поле за шпиони”. 

“Предполагаемите случаи на шпионаж нагледно илюстрират поне едно: геополитическите центробежни сили действат в България особено силно”, пише в статията на “Шпигел”.

Авторите на “Шпигел” са разговаряли с Марк Галеоти, експерт по дейността на тайните служби от мозъчния тръст по въпросите на сигурността RUSI в Лондон, според когото не е извенадващо, че Русия провежда шпионски операции в България.

Но Галеоти очевидно е изненадан от факта, че София разгласява всичко това. Експертът го отдава на желанието на правителството да отправи определени съобщения както вътре в страната, така и навън, съобщава DW.

Авторите на статията цитират подозренията, че по този начин премиерът Борисов иска да се представи като верен съюзник на НАТО и на ЕС и да отклони вниманието от своята “избуяваща клиентелистка политика”.