Евентуално влошаване на ситуацията с коронавируса COVID-19 в Руската федерация може значително да повлияе на икономическите процеси в страната, гласи актуализирания доклад на Централната банка на Русия за паричната политика.
Според оценките на регулатора, предвид текущата епидемиологична ситуация, националната икономика ще се върне към предпандемичните показатели през втората половина на 2021 г.
„Продължаващото разпространение на вируса и възможната поява на мутации, които са устойчиви на сегашните лечения и ваксини, тепърва трябва да бъдат анализирани. Все още е възможно влошаването на епидемичната ситуация, което може значително да повлияе на икономическите процеси “, се казва в документа, цитиран от “Комерсант”.
В същото време, според авторите на доклада, пандемията вече играе по-малко значима роля в глобалната и руската икономика в сравнение със средата или дори края на 2020 г. Централната банка добавя, че руската икономика продължава активно да се възстановява.
„Според нашите оценки през втората половина на годината тя ще се върне на предпандемичното ниво. Вече повечето индустрии са се възстановили напълно “, пишат още анализаторите.
По-рано Росстат изясни прогнозата за икономическия спад през 2020 г. Той го подобри с 0,1 процентни пункта – до 3%. Ревизирана е и вътрешномесечната динамика – спадът на БВП през четвъртото тримесечие е оценен на 1,8%.
Според Министерството на икономическото развитие и търговията през първото тримесечие на 2021 г. икономиката ще повтори резултата от предходното тримесечие.
Тези данни идват на фона на думите на руския президент Владимир Путин, че цените на стоките трябва да бъдат овладяни до 1-ви юли.
“Руското правителство трябва да осигури дългосрочен пазарен инструмент, който да гарантира предсказуемостта на цените на стоките, както и да осигури насищане на вътрешния пазар с качествени продукти“, препоръча Путин.

Meждрувременно, Русия съобщи за 8 697 нови случая на COVID-19 в неделя, включително 2699 в Москва, като официалните данни за заразените от началото на пандемията вече показват 4 823 255 души.Правителственият щаб за борба с коронавируса заяви, че 342 души са починали през последните 24 часа, което прави общо 110 862 починали.

Федералната агенция за статистика е водила отделно преброяване на жертвите на болестта, като според изчисленията на Ройтерс въз основа на данни, публикувани в петък, Русия е регистрирала над 400 000 смъртни случая от април 2020 г. до март 2021 г.