Периодът от 2011 до 2020 г., в който България обвинява руски граждани в организиране на четири взрива в оръжейни заводи, създава усещането, че в обвиненията си София е решила да надмине Прага, заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос на ТАСС.

Самата времева рамка обхваща последните 10 години. Излиза, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, когато в Чехия се сетиха за събитията от 2014 г., реши да надмине чехите и да се вгледа много по-дълбоко в историческата ретроспектива, или през цялото това време са знаели какво се случва, но по някакви причини не са го направили публично достояние, каза министърът.

Руската дипломатическа мисия уточнва, че София не е информирала руското посолство за разследването на експлозиите.

Според руския външен министър Сергей Лавров ЕС трябва да разбере защо частните предприемачи участват в складовете за боеприпаси. Той вярва, че Европейският съюз “трябва да вземе предвид ситуацията в Чешката република и в България”.

По-рано днес стана ясно, че Прокуратурата и разследващите органи на България са открили връзка между четири инцидента с взривове в складове или производствени помещение за оръжия и боеприпаси на територията на страната.

БТА съобщава, че първият случай е от 12 ноември 2011 г. до с. Долни дол, когато е взривен склад, собственост на дружеството “Емко”, унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ в Грузия.

Вторият случай е през 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад за готова продукция на ВМЗ “Сопот”. Част от унищожената продукция също е била собственост на “Емко”.

Третият случай е отново през 2015 г., тогава е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ “Сопот”, с. Иганово. През май същата година в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, вследствие на който изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете на складовете на ВМЗ “Сопот”. Съгласно експертизата пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 г. до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и възпламенители на завод “Арсенал”.

При четирите произшествия има сходство, което ги отличава от останалите случаи на взривове в складове от същия период, според експертиза. Разследващите не са установили конкретни причини довели до взривовете, като липсват жертви и пострадали.

Във всеки от случаите има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта му е хората в близост да се оттеглят. Периодът за гасене на пожарите вероятно е бил използване за задействане на зарядите, като това е ставало от разстояние.