Турският външен министър Мевлюд Чавушоглу заяви, че планираната за 24 април конференция за Афганистан се отлага за след приключването на свещения месец рамадан.

Той не пояснява причината и кога точно ще се проведе мероприятието. Говорителя от името на Политбюро на движението на талибаните Мохамед Наим заявява пред местен сайт, че талибаните все още разглеждат предлагания дневен ред, както и че се консултират за състава на своята делегация. Той не дава информация дали бунтовническото движение ще вземе участие със сигурност в конференцията в Истанбул.

Заедно с това президентът Джо Байдън декларира категорично, че на 11 септември 2021 г. американският контингент ще напусне размирната азиатска страна. Целият американски армейски команден състав заяви, че е против подобно изтегляне.

Местни анализатори предполагат, че тази позиция се дължи предимно с неизясняването на упражняването на ефективния контрол върху дейността по засяването на полетата с опиумен мак. Запознати припомнят, че всички опити този поминък на афганистанците, контролиран предимно от талибаните, да бъде заместен с отглеждането на алтернативни земеделски култури, са се провалили.

В този ред на мисли, дори преди години България предложи опита си да бъде отглеждана маслодайна роза, вместо опиумен мак. Подобни добри намерения удариха на камък. Експерти добавят, че Афганистан остава най-големият производител на опиум в света. Статистиката показва, че по време на управлението на талибаните /1996-2001/ тази страна е произвеждала 90% от световното количество опиум.

По непотвърдена информация на близкоизточни източници реално на мястото на американската редовна армия /останали около 2 500 войника/ и съюзниците от НАТО ще бъдат настанени около 20 000 наемници. Някои от последните вече са пристигнали. С подобни намерения се свързват и засилените фортификационни дейности на две военни бази от страна на американския контингент.

Отново по непотвърдени данни американските военни няма да напуснат региона на Близкия Изток. Счита се, че те /или част от тях/ ще бъдат дислоцирани в Сирия, в района, който е под контрол на прокюрдските Сирийски демократични сили. За целта се наблюдават активни строителни дейности от страна на кюрдите за разширяването на една от пистите на американските летища в Източна Сирия. Вероятно до там ще бъде насочен въздушният мост от Афганистан.