Експертите отбелязват странно съвпадение на два уж случайни факта, пряко свързани с външнополитическите действия на новата американска администрация в Близкия Изток. Става въпрос за декласифицирането на част от доклада на ЦРУ за вероятното участие на принца-престолонаследник Мохамед бен Салман в убийството на саудитския опозиционер Джамал Хашоги и активното разкриване в американски медии на трескавата работа в израелския ядрен център в Димона.

На пръв поглед двете нямат пряка връзка, но дават ясен белег на евентуална нова преценка на ситуацията около иранското ядрено досие и заложения нов подход за неговото разрешаване.

В изявления, както на президента Байдън, така и на външния министър Блинкин ясно се разбра, че „правилата на взаимоотношенията със Саудитска Арабия се променят“.

Президентът заяви: „Ако искат да работят с нас, те трябва да се съобразяват с нарушаването на правата на човека. Такъв е нашият подход в целия свят.“ Интересното в случая е, че става въпрос на напълно различна оценка на ситуацията около участието на Мохамед бен Салман в убийството на опозиционера Хашоги.

Преди 3 години Тръмп игнорира изводите, направени от американските служби. Дори на едно от заседанията на ръководителите на външните разузнавания на Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Бахрейн и по видеоконферентна връзка на Израел, в началото на 2019 г., беше казано по случая „Той /Тръмп-бел.авт./ направи каквото можа.“

Още по-впечатляващо обаче е, че Рияд започна за спори с новата американска администрация по случая. Позовавайки се на констатации на американски медии, в саудитските средства за масово осведомяване се представиха твърдения, че „този доклад не се базира на факти, а на изводи.“

С други думи, американската официална страна е на мнение, че след като всички служби в кралството са под контрола на бен Салман, той е наредил убийството на Хашоги. Това твърди докладът, но според Рияд, това не означава нищо. Ако трябва да сме искрени, дори по времето на Тръмп американските институции взеха мерки, но те си останаха на ниво тайни канали.

След разтърсващото убийство /директно разчленяване/ Вашингтон постави няколко условия пред Рияд, а именно: да няма разчистване на сметките на територията на САЩ, за всяка подобна акция да има предварително уведомление на САЩ, да няма преследвания на ниво кралството семейство. Действията обаче бяха по-скоро възпиращи, а не санкциониращи.

В момента отношенията Вашингтон-Рияд се намират в една повратна точка. В интервю пред Франс прес, френскоговорящият Блинкин разкрива част от логиката на осъществяването на американо-саудитските отношения по време на управлението на Байдън. Той отбелязва, че не става въпрос за „разрив“, като подчертава, че отбраната на кралството е нещо много важно за САЩ. Санкции няма да има. Всъщност ключът е личността на бен Салман.

Държавният секретар отбелязва:

Ние знаем, че Мохамед бен Салман може да управлява Саудитска Арабия през следващия половин век. Поради тази причина ние не можем да се отдалечим от него. В същото време ние няма да му предоставим абсолютно доверие.

Това са интересни разсъждения, в които се различават няколко послания и вероятни посоки на развитието на двустранните отношения.

Връзката между САЩ и Саудитска Арабия е повече от стратегическа. По силата на подписано тайно споразумение между президента Рузвелт и крал Абдул Азиз, САЩ гарантират живота на саудитския държавен глава, срещу правото за използват енергоресурсите на арабската страна.

То е известно като споразумението Queency, тъй като е подписано на едноименния американски самолетоносач. За него разкри едва президентът Джордж Буш-син.

В тази светлина САЩ нямат ангажимент към престолонаследника или към самата държава, а единствено към краля. Ако бен Салман стане крал, нещата се променят и той попада под абсолютната закрила, произтичаща от клаузите на споменатия договор.

В същото време действия на бен Салман като тези срещу Хашоги, влизат в сериозен разрез с принципите на новата администрация. В тази логическа връзка запознати припомнят, че администрацията на Обама, част от която беше и Байдън, подкрепяше друг принц – Мохамед бен Найеф като наследник на крал Салман. Последният обаче го отстрани и постави на негово място своя син Мохамед. Той извърши своеобразен дворцов преврат, който не беше по вкуса на администрацията на Обама.