Tемата за засиленото американско военно присъствие в най-източната част на гръцка Тракия е все по-важна тема в гръцките и турските медии. Не става въпрос само за разширяването на вече съществуващите на гръцка територия стари бази, но и за създаването на нови. Особено внимание има към тези, които са разположени на Егейско море.

Гръцки медии информират, че САЩ са разположили над 100 хеликоптера и над 1 800 тежки бойни машини в създадената неотдавна военна база в Александруполис, който е на Егейско море, но и на 20 км от турско-гръцката граница. Отделно е започнало разширяването на четири стари бази на гръцка територия.

Според медийна информация 145 хеликоптера и стотици тежки бойни машини ще участват във военното учение „Защитници на Европа 2021“, което ще бъде съвместно между САЩ и Гърция. Очаква се военният товар, който ще пристигне на пристанище Александруполис на борда на американски военни кораби да се състои от 110 хеликоптера “Black Hawks”, 25 ударни хеликоптера “Apache”, 10 “тежки” транспортни хеликоптера “Chinook” и повече от 1800 военни превозни средства. Подобна доставка ще бъде най-голямата на Пентагона в този район.

Не е рядка практиката участващите в някое бойно учение машини, дошли от чужбина, след неговото приключване, да остават на място. Подобна ситуация имаше с участието на турска бойна техника в учения с азербайджанската армия, която по-късно влезе в реални бойни действия във войната в Нагорни Карабах. Гръцки медии съобщават също така и че САЩ се стремят да осъвременят споразумението за взаимна отбрана между двете страни, което е подписано от 1990 г.

Те предлагат то да се подновява на всеки 5, а не на всяка година, както е досега. В Турция отбелязват, че американската активност не е само в Западна Тракия, но и на остров Крит. В проправителствения вестник „Йени Шафак“, който е често рупор на антиамерикански настроения, отбелязват, че това е „израз на желанието на Вашингтон да контролират цялото Източно Средиземноморие и Егейско море“.

В турския вестник AYDINLIK пенсионираният адмирал Джем Гордениз коментира, че последното подписване на споразумението между САЩ и Гърция е извършено през 2019 г. от тогавашния държавен секретар Майк Помпео и неговия гръцки колега Никос Дендиас. Последният е член на кабинета на дясната „Нова демокрация“.

Документът позволява на САЩ да използват всички гръцки военни съоръжения, да разширяват базата Суда в Крит, да осигуряват инфраструктура за други бази и да създадат нова военноморска база в Александруполис. В осъвременената версия на споразумението американската страна е представила карта, на която американското оръжие в Гърция е разположено в 20 позиции.

Според цитирания турски висш офицер САЩ се опитват да „създадат атмосфера на нова концентрация на сила, с цел хегемония“ в светлината на гръцко-турските противоречия. Адмирал Гордениз е на мнение, че тези преструктурирания на американската армия в Гърция не са вследствие на загрижеността на Вашингтон за сигурността на страната-домакин. По-скоро става въпрос за „противодействие на засилената дейност на руско-китайския блок в Източна Евразия, което може да доведе до геополитически пробив в Тихия Океан“.

Турският офицер счита, че последният представлява център на внимание за Вашингтон, но Средиземно море е субсидиарен регион, който играе съществена роля, най-вече в областта на енергетиката. В тази връзка е добре да се отбележи, че 65% от руския износ минава през Средиземно море и обратното, основната ос на всички важни морски контакти на Русия с арабския регион минава през линията Крит-Александруполис.

До 2019 г. Александруполос беше един спокоен, провинциален град в периферията на гръцката държава. В момента той придоби огромно значение, тъй като там се изгражда газовата инсталация за приемането на конкурентен на монополния за Европа до този момент руски газ.

От там ще тръгне неруският газ, с всякакъв произход /американски, израелски, алжирски, катарски и други/, който ще конкурира монопола на Газпром. Практически, Източна Европа ще може да избира и това ще бъде причина за намаляването на руското влияние върху тази част от ЕС и НАТО. Част от експертите задават въпроса защо строежът на интерконектора между България и Гърция се бави, като той ще играе основна роля за захранването на газопренсната мрежа към България, Северна Македония, Сърбия, Унгария, а оттам и в Молдова и чак до Украйна.

Респективно, потребител ще е огромният европейски пазар. В тази светлина, след отстраняването на крайнолявата Сириза и нейния лидер Алексис Ципрас от власт в Атина /последният отиде в Москва, за да търси пари в момент на тежка икономическа криза/, парламентарните избори на 4 април в България придобиват изключително значение. Външни експерти придават геополитически оттенък на сблъсъка между сега управляващия ГЕРБ и основната опозиционна партия БСП.

Видно е, че се създава концентрация на оръжие и бойна техника в най-югоизточната част на Европа, където се събират българо-гръцко-турската граница. Не става въпрос само за военното присъствие в Александропулис. През 2020 г. Анкара създаде тайна военна база на 5 км от българската граница, за която обаче радарите показаха, че е свързана с друга конфликтна точка с турско участие.

Преплитането на нови военностратегически интереси /с участието на местни и международни сили/ и логистични остатъци от времето на Студената война /в тази част на Турция е разположена Първа турска армия, която по времето на блоковото противопоставяне беше най-силната и добре въоръжена/ силно влияят върху динамиката на тази формирал се ключов район от Югоизточна Европа.