Израел може да се наложи да се справя сам срещу ядреното оръжие на Иран. Това коментира израелският сайт Debka, цитирайки израелския министър Цачи Ханеги.

Според последния еврейската държава не вижда готовността на САЩ да предприемат подобна стъпка. Според Ханеги е необходимо да се поддържат санкциите срещу Ислямската република.
Новият държавен секретар Антони Блинкен се присъедини към опасенията на съветника по национална сигурност на Байдън Джейк Съливан и началника на Генералния щаб на израелската армия Авив Кочеви, че „Иран е вероятно на седмици от производството на ядрено оръжие“.
Сведения на ООН-наблюдението на ядрената програма на Иран разкри във вторник, че в иранската подземна централа в Натанц е започнала работа втора каскада от модерни центрофуги IR-2m за обогатяване на уран, а трети клъстер е бил готов за бъде пуснат в експлоатация. Миналата седмица Техеран обяви, че в съоръжението Фардо е увеличило обогатяването на уран до 20%. Това ниво все още е доста под 90% от производството на атомната бомба, но се вижда че е направен силен прогрес. Техеран не крие всички тези свои стъпки, които противоречат на сделката „5+1“, сключена през 2015 г. Това стана след като САЩ напуснаха споразумението през 2018 г.
Военните източници на DEBKA посочват, че ключовите елементи на ядрената програма на Иран остават скрити. Те не са известни дори на ветерани експерти, които постоянно следят нейното развитие. Всички тези специалисти обаче са единодушни в едно. Ислямската република няма да рискува да влезе в производството на ядрено оръжие само с материал за една бомба. Тя ще започне производството, когато има материал да пусне 3-5 бомби.
Логиката е ясна: САЩ или Израел могат да насочат удара си към една бомба, но биха се замислили, ако Иран е в състояние да отговори на нападателите веднага с друга готова вече атомна бомба. В тази светлина Техеран счита ядрения си арсенал за възпиращ фактор срещу вражеска офанзива. Иранските специалисти трудно могат да определят конкретния момент, в който Ислямската република би достигнала до финалния етап, т.е. на производството на ядреното оръжие.
Експерти от Debka предполагат, че тези въпроси и други са били обект на разговори на командващия CENTCOM генерал Кенет Маккензи и неговите домакини – началника на Генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Авив Кочави и директора на Мосад Йоси Коен. Кочави заяви миналия понеделник, че е възложил на израелските отбранителни сили да изготвят редица оперативни планове в допълнение към тези, които вече са изработени.
„Разбира се, политическото ръководство ще вземе решение за изпълнението“, отбеляза генералът. „Но тези планове трябва да са на масата.“ Очевидно е, че шефът на CENTCOM ще изготвя свои собствени военни планове, с цел да покажат на новия президент на САЩ, че американските въоръжени сили също са готови, в случай на нанасяне на удар срещу Иран.
Успоредно с начертаните военни алтернативи, от няколко седмици Вашингтон и Техеран разговарят чрез медиите. Съвсем наскоро Саудитска Арабия, ОАЕ и други страни от Персийския залив заявиха готовност за участие в подобни преговори. Ключова фигура в подобни възможни преговори е новият шеф на ЦРУ Уилиям Бърнс, който беше водеща личност в тайните контакти на администрацията на
Обама в Оман през 2013-1014 г.
Новият момент сега е, че израелската армия се готви за действия срещу ядрената програма на Иран, дори ако трябва да е сама. Междувременно Вашингтон и Техеран се движат по предсказуем път, като всеки чака другият да направи първата крачка. В събота Техеран подчерта, че ядрената сделка „не подлежи на предоговаряне“ и повтори искането си за отмяна на американските санкции, преди да даде съгласието си да се върне на масата. Президентът Джо Байдън настоя, че Иран първо трябва да се съобрази с изискванията на сделката „5+1“ от 2015 г.
След това, в понеделник, министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф предложи представител на Европейския съюз да помогне за „синхронизиране“ или „координиране“ на усилията на Иран и САЩ за връщане към ядреното споразумение от 2015 г. Той спомена, че „застоят се дължи на факта кой ще направи първата крачка“.
Конфликтът придобива широко международно измерение. Позицията на Байдън към Техеран очевидно се наблюдава внимателно от президентите Владимир Путин и Си Дзинпин, но също така и от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Пхенян прави паралели с положението, в което той се намира с Вашингтон.
Израел е изправен пред много трудна ситуация. От една страна речта на генерал Кочави за иранската заплаха събудиха израелското лоби на бивши ръководители на службите за сигурност, което осуети плановете, изготвени навремето от някогашния премиер Бинямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Ехуд Барак, целящи да разрешат проблема с Иран по военен начин. В същото време обаче Израел постигна големи дипломатически успехи, сключвайки т.нар. авраамически споразумения с държави от Персийския залив, Судан и Мароко.
Това са стратегически връзки за еврейската държава и тя се нуждае да ги запази. В същото време правителството в Тел Авив се нуждае от свобода на действие срещу Иран.
Междувременно Нетаняху подготвя почвата за действие считат от Debka. В понеделник той беше на закрито заседание с финансовия министър Израел Кац и генерал Кочави, за да състави пакет от три милиарда шекела /около 910 милиона долара/ за финансиране на евентуална военна атака срещу Ислямската република. В сряда се проведе заседание на кабинета за сигурност, който определи различните опции.
Но времето е кратко. Ако сегашното правителство на Израел вземе решение за атака срещу Иран, то тя трябва да се проведе преди извънредните парламентарни избори през март 2021 г. Всичко това се отразява на позавехналия рейтинг на Нетаняху. Сондажите показват, че ако сега се проведат избори, то правителството ще бъде изцяло дясно, т.е. Нетаняху и съюзници.