Бившият посланик на държавата Израел у нас Ирит Лилиан поема трудната задача да затопли и активизира охладнелите от 2010 г. отношения между нейната родина и съседна Турция.

Вероятно израелското МВнР високо е оценило нейната работа в България, където тя беше един от най-активните представители на чужда страна у нас. В рамките на множеството израелски дипломати, акредитирани у нас след 1991 г., когато България и Израел върнаха посолствата, тя ще остави най-светлата диря в развитието на двустранните отношения.

Безспорно полученият орден „Мадарски конник“ е най-малкото, което посланик Лилиан заслужава за динамизирането на българо-израелските отношения. Според наблюдатели сега посланик Лилиан „трябва да отвори нова страница в изпадналите в безтегловност отношения между Тел Авив и Анкара“.

Според репортаж във вестник Едиот Ахронот Израел е поставил условие пред Турция да затвори бюрото на терористичната организация Хамас в Истанбул. Специфичното на този огромен офис е, че там са привлечени значителна част от освободените през 2011 г. от израелски затвори 1027 палестинци /в групата имаше украинец, йорданец и сириец/ вследствие на сделката „Гилат Шалит“.

Последният е израелски, пленен от Хамас, войник и освободен след цели пет години преговори. Част от работата на бюрото е насочена към ръководене на операциите на терористичното движение в Западния бряг, както към рекрутирането на бойци за Хамас, Хизбула и Иран от палестински студенти, които учат или посещават страната Турция. Според турски медии властите са започнали вече да ограничават дейностите на бюрото.

Дори един палестинец, привлечен за работа в бюрото, е бил върнат на летището. Източници на Хамас отричат, че властите в Турция спъват дейността на въпросния офис. В своя статия британският вестник “The Times” твърди за съществуването на “тайна клетка на Хамас в Турция, която развива дейност в страната, без знанието на властите.

Именно тя е отговорна за редица кибератаки срещу сайтове на офисите на Палестинската автономия в Рамалла и такива, принадлежащи на Саудитска Арабия и ОАЕ в Европа”. Според медията „властите са предупредили офиса на движението, че някои от неговите активисти ще бъдат депортирани, заради нарушаване на законите“.

Правело впечатление, че Ердоган вече не се намесвал, както в предишни случаи, за да помогне на ръководителите на офиса. “The Times” цитира още “международни разузнавателни източници”, които твърдят, че “тайната клетка на Хамас действа самостоятелно, без знанието на офиса в Истанбул, тъй като е била свързана директно с военното крило на Хамас (бригадите “Изедин Касам”).

Лицето което осъществявало контакт, се казвало Самах Сарадж, получаващ инструкциите за работа си пряко от ръководителя на движението в ивицата Газа Яхия Синуар. Според споменатите източници една от задачите на тайната група е „да осигури различни материали, които Израел забранява да се вкарват в Газа, поради опасността от разработване на нови оръжия. Друга задача била да шпионира други терористични групи, които нямат отношения с движението“.

Според източници на Хамас движението притежавало в Истанбул модерно съоръжение за подслушване на обекти, намиращи се на територията на Израел. Въпросната инсталация дълго време се ръководела от някой си Абдел Хаким Ханини. Преди време САЩ и Израел упражнили натиск върху Турция, за да прогони въпросното лице от турска територия. Анализатори считат, че на този етап Израел не гледа сериозно на сигналите на Ердоган за затоплянето на двустранните отношения.

В същото време в Тел Авив остават загрижени от възможността новата американска администрация да влоши отношенията си с Ердоган. На посланик Лилиан й предстои сериозна и трудна работа в Турция. Категорично, тя ще се различава от тази, която тя осъществи в съседна България.

Снимка: Copyright: Yulian Donov, Premium Magazine