Достоверен близкоизточен източник информира за детайлите от преговорите, осъществени при проведената на 29.12.2018 среща в Москва между делегациите на двете страни-гаранти за Сирия от процеса в Астана. Тя бе организирана на ниво министри на външните работи, на отбраната и ръководители на разузнаванията.

Турската страна е поискала да осъществи интервенция „в дълбочина“ в районите, които се управляват от прокюрдските Сирийските демократични сили /СДС/. Тя се е позовала на подписаното през 1998 г. споразумение, в Адана, между Турция и Сирия. В нея има текстове, които дават право на турската страна да осъществи интервенция на сирийска територия, в случай че от от там идват заплахи за турската национална сигурност.

То е сключено между бившите лидери Хафез Асад и Месуд Ялмъз и повод е постоянното присъствие на бившия лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан в Дамаск. През 1998 г. тогавашният турски премиер заяви, че турската армия ще влезе за 48 часа в Дамаск, ако последният не прогони кюрдския лидер. Последният е екстрадиран, а малко по-късно и заловен в Африка и предаден на турските власти. Днес той излежава присъда от доживотен затвор на остров Имралъ в Мраморно море.

Освен това турската делегация е поискала от Русия кюрдските бойци да бъдат разоръжени. Световните агенции информират, че полевите американски командири щели да препоръчат на Пентагона да остави оръжието на бойците на СДС, което редовно доставяше по време на бойните действия срещу ИДИЛ. На този етап американското командване не е взело решение.

Руската страна не се е съгласила за провеждането на турска военна интервенция в кюрдските райони. Тя е помолила турските си събеседници да изчакат, докато тя убеди кюрдите да се изтеглят от контролираните от тях райони, които Анкара възприема като заплаха за националната сигурност. Това щяло да става паралелно с разполагането на части на сирийската армия по турско-сирийската граница.

В крайна сметка двете делегации са се споразумели преговорите да продължат на експертно равнище, а постигнатите договорки за Мамбидж и другите райони в Североизточна Сирия да бъдат представени на двамата лидери – Ердоган и Путин. Последните щели да вземат окончателното решение за формулата на управление на тези 30% от сирийската територия.

Експерти коментират, че в светлината на тези първи контакти между Анкара и Москва американският контингент едва ли ще бърза да се изтегли. САЩ предложиха друг вариант за развитието на териториите, контролирани от СДС и техните западни съюзници.

Един от най-яростните критици на президента Тръмп за решението му да оттегли американския контингент от Сирия сенаторът-републиканец Линдзи Греъм отбеляза, че „навлизането на войските на сирийския режим на мястото на американците би било най-катастрофиралото развитие на ситуацията.“

Един ден по-късно източник от антитерористичната коалиция заяви, че нейното ръководство отхвърля възможността войски на режима да навлязат в и около Манбидж. То е останало изненадано от намеренията на СДС. Полеви източници информират, че антитерористичната коалиция продължава да дава наряди в община Мамбидж, както е било досега.