След 12-те условия на САЩ за ново споразумение за ядрената програма на Иран отговорът на Ислямската република не закъсня. Духовният ръководител на Иран аятолах Али Хаменей постави 5 контра-условия, която обаче са насочени към европейците.

Не е трудно човек да насочи твоите изводи към определена посока за съдбата на все още действащото споразумение 5+1 с Иран, четейки взаимноизключващите се американски и ирански позиции.

Американските условия са следните:

1. Разкриване на МААЕ на предишни военни подробности за своята ядрена програма. 2. Преустановяване на всички дейности за обогатяване на уран, на производството на плутоний и затварянето на реактора за тежка вода в Арак. 3. Предоставяне на експертите на МААЕ безусловен достъп до всички ядрени обекти в страната. 4. Прекратяване на разполагането на балистични ракети и ракети, способни да носят ядрени бойни глави. 5. Освобождаване на американски граждани и тези на на съюзнически държави, задържани в Иран. 6. Преустановяване на подкрепата за терористични групи в Близкия изток, включително на Хизбула, Хамас и Ислямския джихад. 7. Зачитане на суверенитета на иракското правителство и разоръжаване на шиитските милиции. 8. Преустановяване на подкрепата на милицията на хутите и полагане на усилия за политическо уреждане на конфликта в Йемен. 9. Изтегляне на всички ирански сили от Сирия. 10. Прекратяване на подкрепа за талибаните и други терористи в Афганистан и региона, както и непредоставяне на убежище на лидерите на “Ал Кайда”. 11. Прекратяване на подкрепата на бригадата Ал Кудс, която е част от Корпуса на ислямските гвардейци за терористи по целия свят. 12. Спиране на заплахите към своите съседи, включително и за унищожаване на Израел и на ракетите, насочени към Саудитска Арабия и ОАЕ, в това число и заплахите за световното корабоплаване и осъществяване на кибератаки.

Али Хаменей определя следните ирански 5 контра-условия:

1. Европа да излезе с декларация, осъждаща нарушаването на САЩ на резолюция 2231 на СС на ООН. 2. Европа да не поставя въпроса с иранската програма за балистичните ракети и регионалната роля на Ислямската република. 3. Европа да се противопостави на всякакви санкции срещу Иран и да даде отпор на тези, наложени от САЩ. 4. Европа да гарантира продажбите на нефт на Иран, да даде гаранции за предоставяне на компенсации при настъпили вреди. 5. Европейските банки да гарантират търговията с Иран.

Вероятно във връзка с екстремното ескалиране на напрежението между Израел и Иран, двете основни управляващи партии в управляващата в Тел Авив коалиция – Ликуд /премиерът Бенямин Нетяняху/ и Израел Бейтену /военният министър Авигдор Либерман/ са внесли в Кнесета проектозакон, който ще има дългосрочен ефект.

Ако бъде приета правната норма, тя ще задължава държавата Израел да се ангажира да насърчи създаването на независима държава Кюрдистан, независимо дали е на турска, сирийска или иракска територия.

Запознати припомнят, че Израел беше единствената държава, която официално призна референдума за независимост в Иракски Кюрдистан, проведен на 25 септември 2017 г.