AndiBlackLemon / Pixabay

Според лондонския вестник „Ивенинг Стандарт“, цитиран от вестник „Шарк ал Аусат“ германските власти признават, че държавата им плаща месечно социална помощ, равностойна на £ 1000 на човек от личната охрана на Осама бин Ладен. Авторите на информацията твърдят, че въпросното лице е определено като „много опасно“. Въпреки това той не може да бъде екстрадиран в родината си Тунис, тъй като „рискувал да бъде изтезаван“.

Провинция Северен Рейн-Вестфалия изплащала точно 1168 евро месечно за Сами А., съпругата му и четирите им деца.

Съдът в Мюнстер определил 42-годишния Сами А. като “много опасно лице и заплаха за обществената сигурност” и е отхвърлил молбата му за получаване на убежище в Германия. Върховният съд обаче решава, че Сами А. не може да бъде екстрадиран в страната си , тъй като може да бъде подложен на мъчения там. Според британската медия Сами А. е пристигнал през 1997 г. в Германия като студент.

Малко по-късно обаче заминава за Афганистан, където бил обучаван в джихадистки лагер. „Издигнал се е“ до бодигард на Осама бен Ладен, бившия лидер на Ал Кайда.

Точната сума на социалната помощ е била разкрита при даване на отговор за нея при парламентарен контрол в Бундестага, иницииран от представители на Алтернатива за Германия. Според Екхарт Риберг от партията Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел „германският закон се използва без никакъв срам.“

Според британския вестник поради факта, че няма друга държава, която да желае да приеме Сами А., той вероятно ще остане в Германия за неограничено време. Това е фактическото състояние на нещата по този случай, независимо от това, че е определен от съда като „опасно лице“ и е под наблюдение от 2006 г.