Иранският дрон „Сагхех“ /Буря/, свален във въздушното пространство на Израел не е обикновена машина. Той е призовият, безпилотен самолет на Корпуса на ислямските гвардейци /паздарани/, чийто функции са, както за въздушно нападение, така и разузнаване.

На 10 февруари, събота, „Сагхех“ дебютира извън Иран, навлизайки в израелското въздушно пространство. До този момент, според военните експерти, не е известно този модел дрон да е взел участие в сирийската война.

След като той беше свален почти непокътнат от израелски хеликоптер “Апачи”, израелските изстребители бомбардировачи нанесоха удар върху щаба, от който е командван дронът.

Той се намира дълбоко в Сирия, във военната база Т – 4, близо до Палмира, която се експлоатира солидарно от Иран и Русия. Скоростта на израелската ответна реакция потвърждава, че израелската страна е проследила полета на дрона от момента, в който е излятял от от Т-4. Израелските ВВС са влезли в режим на готовност, за да го удържат и неутрализират.

Неутрализирането на висококачествения дрон е имал своята цена, а именно излагането на един от изстребителите бомбардировачи F-16 на открит прицел от сирийската ПВО. Двамата пилоти са докарали сваления самолет до Северен Израел като са катапултирали с парашути. Единият е имал сериозни наранявания и е настанен в болница.

Счита се, че сваленият ирански дрон е част от цяла флотилия от безпилотни самолети Сагхех, локализирани в базата Т-4. Втората вълна от последвали израелски въздушни удари срещу 12 сирийски и ирански цели е имала за цел да унищожи тази безпилотна армада. Най-важното е, че проникването на въпросния дрон и последствията от него разкриват, че не става въпрос за безобиден инцидент, а ца първата сериозна израело-иранско въздушна битка в небето на Сирия. В Тел Авив са на мнение, че Русия няма как да не е знаела за иранската акция.

Още повече, че командването на Т – 4 е в ръцете на руски офицер. Нещо повече, израелската страна предполага, че Иран е докарал въпросните дронове в Сирия със съгласието на Москва. Това може да се дължи на уникалния генезис на дрона.

След анализ на остатъците от „Сагхех“ се е стигнало до заключение, той е резултат от дълго и внимателно компилиране на американския дрон RQ-170 Sentinel. Последният е всъщност невидим дрон, който е бил свален и заловен в иранското въздушно пространство през декември 2011 г. Американският безпилотен самолет е бил в състояние да открие непозволени ядрени опити. Той е оценен от специалистите като най-добрият за този вид дейност.

Навремето Техеран твърдеше, че е прихванал Sentinel след като негови специалисти са успели да поемат контрол над американските спътникови съоръжения, които са навигирали курса на дрона. Вашингтон категорично отрече подобно твърдение. От израелска страна подозираха, че всъщност не ирански, а китайски киберспециалисти са успели да „пробият“ управлението на Sentinel. Това е била причината за свалянето му в иранското небе.

От руска страна са поискали да се запознаят с технологията на американския дрон, но иранците са им отказали достъп. Осем години по-късно те получават този шанс в Сирия, съгласявайки се американският хибрид под името «Сегхех» да бъде транспортиран в Т – 4. Специалисти са на мнение, че невероятният ирански дрон, готов за събиране на информация и атака, е предизвикателство не само за Израел, но и за американското военно присъствие в Близкия Изток.

Сирия. Възможно е командващият Корпуса на ислямските гвардейци ген. Хусеин Салами да е имал предвид «Сегхех», заявявайки преди време, че Иран разполага с военната мощ „да унищожи всички американски бази в региона“.

Проследявайки траекторията на сваления дрон специалисти наистина са на мнение, че „Сегхех“ в действителност е сериозна заплаха за опонентите на Ислямската република в региона. Той е излетял от Палмира, следвайки източната граница на Сирия. Дронът е останал незасечен от американо-йорданската база Танаф на сирийско-иракската граница.

От Танаф той е завил на югозапад, достигайки до пограничния сирийско-иракско-йордански триъгълник, а после над Северна Йордания. Оттам е прокосил границата и е свален над селището Бейт Шейн. Деветдесет секунди след навлизане в израелското въздушно пространство израелските „Апахи“ са го прихванали и свалили.

Това е първата въздушна конфронтация между Израел и Иран в Близкия Изток. Макар и свален дронът е имал достатъчно време, за да предаде информация за американската, йорданската и израелската въздушна отбрана и техната ПВО готовност, както и за ситуацията по сирийската, иракската, йорданската и израелската граница.