В светлината на декларацията на саудитския престолонаследник Мохамед бен Салман, че кралството вече ще изповядва „умерен и центристки ислям” Центърът за идейна борба към Министерството на отбраната издава четиритомник под заглавие:

”Критика на заключенията на привържениците на радикализма и екстремизма в пророческите хадиси и биографията на Пророка”. Автор на изследването е д-р Ахмед Джилан, а уводът е написан от генералния секретар на Световната ислямска лига д-р Мохамед ал Ииси.

Въпросният труд представлява докторската дисертация на Ахмед Джилан със заглавие: „Пророческите хадиси, които лъжовната група е манипулирала: изложение и критика”. (Според дисертанта това е израз, използван за набеждаването в неверничество кралство Саудитска Арабия и неговия управник). Дисертацията е защитена в богословския факултет на ислямския университет Имам бен Сауд.

Световната ислямска лига, за която има съмнения, че е била използвана като канал за финансиране на някои от дейностите на Осама бен Ладен, е оставена извън списъка на терористичните организации на САЩ. Причината за това, е че в противен случай САЩ ще имат сериозни проблеми със саудитския си съюзник.

Изявленията на престолонаследника бяха приети с мълчание от сериозните саудитски проповедници и само малка част ги акламираха. Същото поведение беше наблюдавано и в другите арабски страни. Единствено в Турция, депутатката от управляващата Партия на справедливостта и развитието Равза Кан разкритикува саудитския принц.

Тя заяви, че не приема понятието „умерен ислям”, тъй като същият термин е използвал и Фетула Гюлен. Според нея ислямът няма нужда да бъде умерен и това понятие било създадено от политолозите.