Вероятно информацията на сирийския активист и политик от кюрдски произход, живеещ в Афрен Ризан Худу ще се окаже вярна. Става въпрос за опита на МИТ да убие или отвлече лидера на ПКК Джамил Баййк.

Това се е случило в град Сюлеймание, Северен Ирак. Последният е отишъл в болница на медицински преглед. Поради предупреждение на две чужди служби, които са активни на територията на иракски Кюрдистан и които отстояват различни позиции в региона, операцията е била провалена. Нещо повече част от нападателите за били пленени от охраната на Баййк.

Миналата седмица е постъпило парламентарно питане от депутата Муса Джам от опозиционната Народнорепубликанска партия в турския парламент към премиера Ялдъръм за достоверността на информацията, че „двама висши представители на МИТ са били отвлечени от ПКК в Сюлеймание”.

Според вестник „Хюриет” „двама офицери от МИТ са били пленени по време на анти-ПКК операция на територията на Кюрдското регионално правителство през август”.

В косвено потвърждение на фактите в интервю пред вестник „Ал Монитор” външният министър Мевлюд Чавушоглу заявява, че „Турция няма директни контакти, за да върне двамата служители на националната разузнавателна служба МИТ, които са задържани от незаконната ПКК в Северен Ирак”.

Както вече беше отбелязано, вероятно този провал на операцията е била причината за резкия негативизъм на Ердоган към службата и започването на нейното преструктуриране и реорганизация. Турският държавен глава заяви, че тя ще бъде поставена под неговото пряко ръководство, тъй като „такава била практиката в държавите с президентски режим”.

Преди по-малко от месец, “The Foreign Insider” информира за неуспешната операция в този текст: