Това клипче е заснето от руската телевизия RT в един от детските приюти в Багдад, столицата на Ирак.

На потресаващите кадри се виждат невръстни рускоговорящи деца на загинали бойци на ИДИЛ. Някои от тях дори не знаят как се казват.

 

След даването на информацията от главния редактор на медията Маргарита Симонян някои от родствениците ги разпознават и изявяват желание да ги приберат.

В конкретния случай става въпрос за деца на родители от Ингушения, която е част от Руската федерация. Интересното е, че с разрешаването на тежкия социален казус се нагърбва държавна телевизия и проруския президент на Чечня Рамазан Кадиров.

Последният поства призив за разпознаване в tweeter, говорейки за десетки рускоговорящи деца, приютени в детските домове в Ирак след освобождаването на Мосул.

Дорогие друзья! По просьбе руководителя телеканала RT Маргариты Симоньян представляю вашему вниманию видеоролик. Он снят в детском приюте Багдада. Дети говорят по-русски. У них нет родителей. Они не помнят, как их зовут, но помнят боль, страх и смерть. Может кто-то узнает малышей… Если владеете, хотя бы малейшей информацией о них, или узнали их, пишите по адресу [email protected]. Вернем детей на родину. #Кадыров #Россия #Чечня #Дети

A post shared by Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) on

 

В арабски сайтове говорят за 300 деца от Русия и страните от ОНД, останали без родители, след като последните са били убити като членове на терористичната организация.

Според мен тази човешка трагедия се превръща в морален казус, а оттам и в правен.

Дали Кадиров е натоварен от руското правителство или действията му са самоинициатива? Какво ще стане с децата, които не бъдат потърсени от роднини?

Дали правителствата на техните родни страни ще се позаинтересуват от тях? В противен случай пред тях остава един единствен път – този на техните родители.

Коментар на The Foreign Insider: 

Огромната част от военните полицаи, които Руската Федерация изпрати в южна Сирия са от Ингушетия – родината на стотици рускоговорящи джихадисти.

Вероятно Ренат Бакиев, заловен в желанието си да взривви базата “Инджирлик” в Турция, съшо е от тази националност. Всичко това доказва огромните предизвикателства пред руското правителство в момента.