37-годишната кюрдска активистка Налан Орал, който живее в Белгия, бе освободена във вторник в Румъния след като 17 дни беше задържана. Тя е арестувана в съседната страна, след като Турция е поискала от Интерпол нейното задържане.

Все пак във вторник румънският съд реши да я освободи. Орал е призната от белгийските власти за политически бежанец. След протест от страна на Белгия, Интерпол отмени заповедта за арест, поради дадения статут на кюрдската активистка.

Орал е планирала да се срещне със семейството си България, където да прекарат заедно почивката си. Арестът обаче е осуетил нейните намерения за почивка у нас.

В същото време основният сирийски опозиционен субект, Сирийска национална коалиция /СНК/, поиска от Съвета за сигурност на ООН да обяви основния политически субект, представляващ сирийските кюрди партия Демократичен съюз и неговото военно крило, Части за народна защита да бъдат обявени за терористични организации.

Последното е основната компонента на Сирийските демократични сили /СДС/, подкрепяни военно от САЩ, тъй като играят основна роля в битката, водена срещу ИДИЛ в Ракка. СНК иска да се формира комисия, която да разследва „планираните етнически прочиствания и кланетата, осъществени от кюрдските милиции срещу арабите и другите сирийски организации“.

Става въпрос за териториите, които са контролирани от сирийските кюрди.

Съвсем наскоро Сирийската лаборатория за правата на човека щрихира моментната картина на зоните на влияние на основните играчи в арабската страна. Кюрдите от СДС заемат вече второто място по териториално присъствие след правителствените сили, измествайки с малко ИДИЛ.
Сирийското правителство контролира 38,39% /71 100 кв. км/ от територията, кюрдите – 22,51% /42 000 кв. км/, ИДИЛ – 22,40% /41 500 кв. км/, бунтовниците /в това число ал Нусра и другите милиции/ – 16,57% /30 700 кв. км/, военните сили на подкрепената от Анкара операция „Ефратски щит“ – 1,22% /2 250 кв. км/ и бунтовническите милиции, подкрепени от САЩ в сирийската пустиня – 1,91% /3 550 кв. км/.
Възможно е военното разширяване на СДС да е причина за демарша от страната на опозиционния субект, който обвинява на терен прокюрдските милиции в сътрудничество с правителствените войски.