Директорът на медийния център на прокюрдските Сирийските демократични сили /СДС/ Мустафа Бали отрече, че в рамките на въоръжените сили, които в момента водят битката срещу ИДИЛ в Ракка има бойна част, съставена от хомосексуалисти.

На 24 юли 2017 г. група доброволци обявиха в социалните медии, че в състава на атакуващите терористите от ИДИЛ се е формирал боен отряд, нарекъл себе си Армия за хомосексуално въстание и освобождение /TQILA/.

Според авторите на съобщението той е част от Международните народно-революционни партизански сили, което по своята същност е анархистко движение.

Според сайта Aranews, говорителят на TQILA Хевал Рожхилат заявява: „Много от нашите другари бяха развълнувани и щастливи, че успяхме да развеем знамето на дъгата.“

Той допълва, че те не могат да съобщят точния брой на техните членове, поради причини за сигурност, но твърди, че те са четвъртата по значимост компонента, действаща в рамките на Международния батальон за свобода, който рекрутира чужденци-доброволци, воюващи заедно със СДС.

Заедно с тях са и представители на Марксистко-ленинската комунистическа партия /Турция/, Комунистическа партия на Турция и други. Техни части действат освен в Рожава – сирийски Кюрдистан, но също така и на територията на Ирак и Турция.

Според Рожхилат TQILA е формирана, за да се бори за правата на хомосексуалистите в регион, в който тече социална трансформация и революция, която обхваща също така правата на жените, екологията и комунализма.

Той продължава: „Ние като хомосексуалисти в Близкия Изток вярваме, че един от най-радикалните актове е това ние да обявим нашето съществуване пред обществото и правителствата, които отричаха и продължават да отричат нашето съществуване.“ В същото време СДС категорично отричат, че в техния състав има подобна бойна единица.

По време на своето управление ИДИЛ брутално наказваше със смърт стотици хомосексуалисти в Сирия и Ирак. Терористичната организация разпространяваше множество видеоклипове, на които се виждаше хвърлянето на хомосексуалист от високо сред тълпа, която го доубиваше с камъни, в случай, че той оживява.