Mojpe / Pixabay

 

Създаденият през 2016 г. частен „Османски университет” в Турция разкрива свой филиал в „аграрните райони” на провинция Хомс, Сирия. Става въпрос за онези територии, които са под контрол на Сирийската свободна армия (ССА).

В мисията на университета пише, че едни от основните задачи са „да дава възможности за академично обучение на всички бежанци, най-вече на сирийците и то на тези, които принадлежат към социално слабите слоеве на населението, да допринася децата на въпросните обществени групи да станат съпричастни към оригиналната турско-османска култура в съответствие с концепцията на универсалната общност, чийто прототип е била самата Османска държава.”

От съобщението за разкриването на университета става ясно, че инициативата е дошла от местни сирийски улеми. Те са разкрили шариатски факултет в райони, които са под контрол на бунтовниците.

Последните са успели да убедят „Османския университет” да признава издаваните от него дипломи. Интересното в случая е, че самият „университет” не е признат в Турция. Той самият е филиал на малайзийски университет.

В същото време издаваните дипломи ще се признават в Малайзия и в Йемен.

Въпросното „академично тяло” дори има подписан меморандум за разбирателство с университета в Източен Лондон. Възможно е преподавателският състав да е от религиозните активисти на бунтовническите групировки, съдейки по профила и биографията на „ректора” Абдел Джабар аз Зейди.

Последният е проповедник, натрупал солидно богословско образование в Египет, Индия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.