снимка: EPA/SANA

 

Предполагаемата химическа атака срещу сирийския град Хан Шейхун е изцяло изфабрикувана, за да послужи като претекст, оправдаващ американските удари срещу сирийската армия, заяви сирийският президент Башар Асад в ексклузивно интервю за Франс прес от Дамаск.

Според нас това е 100 процента изфабрикувано твърдение, каза Асад в първото си интервю след нападението в бунтовническия град в северозападната провинция Идлиб и американските ответни действия.

“Оставаме с впечатление, че Западът, главно САЩ, е съучастник на терористите и е изфабрикувал тази история, за да му послужи като претекст за американската атаката на 7 април срещу военновъздушна база в Централна Сирия”, посочи Асад.

Кадрите от предполагаемото химическо нападение в Хан Шейхун на 4 април шокираха света. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права то е причинило смъртта на 87 цивилни, включително 31 деца, припомня АФП.

 

Единствените сведения, с които разполага светът до момента, са огласените от местния клон на Ал Каида, заяви президентът, имайки предвид джихадистката групировка “Фатах аш Шам”, която контролира град Хан Шейхун заедно с бунтовниците.

Асад отрече правителствените сили да имат нещо общо с атаката, твърдейки, че от 2013 г. режимът му не разполага с химически оръжия.

“Не притежаваме химически оръжия. Преди няколко години, през 2013 г., се отказахме от целия си арсенал. А дори и да имахме такива оръжия, никога не бихме ги използвали”, заяви той.

Асад каза, че иска разследване на случилото се в Хан Шейхун, но при условие, че то е безпристрастно. “Ще работим (с руснаците) за международно разследване. Можем да позволим разследване обаче единствено, ако то е безпристрастно и ако сме убедени, че в него участват безпристрастни страни, за да сме сигурни, че то няма да бъде употребено за политически цели”, подчерта президентът.

Асад увери, че огневата мощ на сирийските въоръжени сили не е пострадала от американските удари срещу сирийската авиобаза. Боеспособността, способността ни да атакуваме терористите, не беше засегната от този удари, каза той.

В интервюто Асад заяви, че САЩ не са сериозни в търсенето на каквото и да било политическо решение в Сирия, а използват политическия процес в Женева, за да се притекат на помощ на бунтовниците, които губят позиции пред режима. Те искат да използват политическия процес като параван за терористите, изтъкна той./БТА/