Според съветника на Тръмп по национална сигурност Хербърт Макмастър три дни след атаката с химическо оръжие в Хан Шейхун Тръмп е обсъждал отговора на САЩ с членовете на Съвета по национална сигурност.Очертани били три възможни варианти за реакция, а именно икономически санкции, дипломатически натиск и военен отговор. Надделяло е мнението за реализация на последния вариант.

Според Ройтерс военното разузнаване на САЩ е предоставило доказателства, че зад атаката с химическото оръжие, стои авиацията на Башар Асад. В събота, иранският сайт „Амад нюз”, известен с използването на правителствени източници, съобщава, че сирийските СУ-22 са излетели от авиобазата Шайрат край Хомс.

Целта е била да дадат отпор на настъплението на опозицията, която е атакувала позиции на части на иранския корпус на ислямските гвардейци, паздарани и Хизбула, разположени в непосредствена близост до град Хан Шейхун.

Преди броени дни там в престрелка са били убити 21 бойци на паздараните и на афганистанската шиитска милиция „фатимиди”. Според ирански специалисти, ако сирийските ВВС не са се били намесили, то иранците е щяло да бъдат разгромени.

Те припомнят сходна ситуация през 2015 г. в южната част на провинция Алеппо, при която именно сирийски самолети спасяват ирански военни части от поражение. По-късно президентът Тръмп е обсъждал детайлите по изпълнението на военния удар със своите най-високопоставени военни съветници, а именно шефа на Пентагона генерал Матис, генерал Макмастър, председателя на Комитета на началник-щабовете генерал Джоузеф Данфорд и други.

В четвъртък вечерта били изработени окончателно детайлите по нападението. От Пентагона настоявали то да бъде само в рамките на „отговор на атаките с химическо оръжие”, а не част от широкомащабна операция.

Междувременно президентът Тръмп се отправя към комплекса Мар а лагу във Флорида, където се срещна с китайския си колега Си Дзинпин. Непосредствено преди започването на официалната вечеря с китайския си гост той подписва заповедта за нападението.