Pexels / Pixabay

 

Белият дом смята, че САЩ трябва да приемат политическата реалност, че бъдещето на сирийския президент Башар Асад зависи от сирийския народ и че вниманието на САЩ в региона трябва да е съсредоточено върху победата над бойците на Ислямска държава.

Това заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

“По отношение на Асад има политическа реалност, която трябва да се приеме предвид настоящата ситуация. При миналата администрация ние пропуснахме голяма възможност по отношение на Асад. Сега трябва да се фокусираме върху разбиването на ИД”, каза говорителят.

“САЩ имат задълбочени приоритети в Сирия и Ирак и дадохме ясно да се разбере, че контратероризмът, по-специално разгромът на ИД, е начело на тези приоритети”, каза Спайсър.

Междувременно, “Ню Йорк Таймс” коментира, че два месеца след встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп има все повече признаци, че САЩ засилват участието си в сложни войни в Близкия изток, без да имат ясен план за приключване на ангажирането си в тях.

Вместо обаче да представят някаква официална доктрина “Тръмп” за военни действия, американски служители казват, че случващото се е промяна във вземането на военни решения, започнала при предишния президент на САЩ Барак Обама.

Началникът на Централното командване на САЩ генерал Джоузеф Вотъл заяви в интервю, че новите процедури улесняват командирите на място да разпореждат въздушни удари, без да чакат разрешение от по-висши офицери.

Някои от промените също така включват леко увеличаване на разполагането и използването на американски сили или подновяване на помощта за съюзници, която по-рано е била спряна.

Това става в момент, когато на власт в САЩ се установява президент, който обещава да засили борбата с екстремистите в чужбина и чиито бюджетни и реторични приоритети свидетелстват за подход, поставящ армията на първо място. В същото време Тръмп предлага намаляване на разходите за дипломация.

Според някои критици това означава, че предстоят още повече промени, засягащи трудни ситуации в Близкия изток, които никога не са имали ясни решения.