GLady / Pixabay

 

На 21 февруари беше публично оповестено, че ЦРУ прекратяват помощта за определени отряди на въоръжената сирийска опозиция. Тя се състои в предоставяне на заплати, осигуряване на тренировъчен персонал и въоръжаване.

Посочената причина е страха от това въоръженията да не попаднат в ръцете на терористични групировки. Запознати съобщават, че помощта е спряна още в края на миналия месец, но се съобщава една сега.

Освен това с подобна мотивировка нееднократно е била спирана помощта на отделните сирийски въоръжени отряди, които са включени в програмата на ЦРУ. В тях не влизат кюрдските въоръжени сили от Сирийската демократична армия, чийто гръбнак са Частите за народна защита, въоръженото крило на партията Демократичен съюз, огламена от Салех Муслем.

Последните два субекта са обявени за терористични от Анкара. Според специалисти спирането на помощта към въоръжените опозиционни отряди, повечето от които участваха в преговорите в Астана, е всъщност «жълт картон» от Вашингтон към тях.

Те са обвинени, че не са достатъчно активни в борбата срещу формираната от фронта «Нусра» групировка «Организация за освобождаване на Сирия» (ООС). Основната задача на примирието, договорено между Русия, Турция и Иран е да бъдат разграничени «умерените» и признати от Русия и коалиция групировки от тези, които са определени като терористични.

Част от тях, преди да отидат за преговорите в Казастан, бяха в съюзнически връзки с терористичната организация и дори нееднократно са участвали в опитите на отделни полеви командири или религиозни дейци за тяхното «смесване».

След участието на въпросните групировки във форума в казахската столица «Нусра» предприе репресии срещу тях. След провеждането на преговорите Астана – 1 фронтът «Нусра» привлече свои сателити или милиции, които изповядват салафизъм в неговите разновидности и създаде силно боеспособна армия.

Някои от тях, като движението «Нуредин Зънки», дори бяха в програмата за подпомагане на ЦРУ.

Според експерти бойците на «Нурса» са около 41 000 души. На пресконференция в Москва говорителката на МИД Мария Захарова изрази опасенията на своята страна, че е възможно ООС да обяви ислямска държава в аграрните райони на провинция Едлиб и Хама.

Ако това стане, тя ще бъде втората ислямска държава, автоматически превърщаща се в ново гнездо на тероризма. В момента, ООС, освен на територията на посочените провинции, осъществява акции и на териториите на окръзите Дераа, Хомс и Алеппо.