delphinmedia / Pixabay

 

Литва стана жертва на поредната фалшива новина, която цели да подкопае доверието в НАТО. Литовските власти издирват източника на фалшива информация за изнасилване на малолетна от германски военни, предаде ДПА.

В сряда председателят на литовския парламент Викторас Пранцкетис и редица медии получиха писмо, в което се казва, че германски военнослужещи са изнасилили млада литовска.

БТА предава, че проверката показала, че информацията е фалшива и подобен инцидент не е имало изобщо. Германия оглавява батальон в Литва като част от засиленото присъствие на НАТО в трите Балтийски страни.

Межрувременно, в анализ на Франс Прес е цитиран президента Франсоа Оланд, който в сряда поиска да му бъдат представени “конкретните мерки за бдителност и защита, включително в киберсферата”, които се взимат за президентската кампания във Франция.

Тя е в разгара си и ще отбележи кулминация с избирането на новия президент на 7 май.

“Франция няма да допусне каквато и да било намеса в изборния си процес, нито от страна на Русия, нито от която и да било друга държава”, предупреди в сряда външният министър Жан-Марк Еро.

През седмицата Ришар Феран,  генералният-секретар на партията, издигнала кандидатурата на  Еманюел Макрон, заяви, че Макрон е  мишена за “фалшиви новини” от руските медии, а кампанията му е изправена пред хиляди кибератаки.

Феран твърди, че контролираните от руската държава медии “Ръша тудей” и “Спутник” са пуснали неверни новини с цел да настроят общественото мнение срещу Макрон.

Феран заяви, че Макрон, като твърдо проевропейски настроен, е мишена за Русия, защото иска силна обединена Европа, която да играе първостепенна роля в световните дела, включително като отпор на Москва.

По-рано този месец “Спутник” пусна интервю с френски консервативен депутат, който обвинява бившия инвестиционен банкер Макрон, че е агент на “системата на едрите американски банки”. БТА припомня, че  в последствие новината бе препредадена от RT.

“Две големи медии, принадлежащи на руската държава, “Ръша тудей” и “Спутник” ежедневно разпространяват лъжливи новини, които след това се препредават и цитират и повлияват на демократичния процес”, каза Феран.

Руският вестник “Известия” пък публикува изявления на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, според когото организацията му разполага с “интересна информация” за Макрон, който според допитванията с лекота ще победи крайнодясната лидерка Марин льо Пен на втория тур на президентските избори на 7 май.

Москва нарича тези твърдения, които идват от цяла Европа „абсурдни”.

“Ние не сме имали и нямаме никакво намерение да се намесваме във вътрешните работи на други страни, или по-специално в техните изборни процеси”, каза през седмицата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

“Това, че има истерична кампания срещу Путин в някои страни, е очевиден факт”, допълни той.

Въпреки това Инвестициите в системи за киберзащита се увеличават, имайки предвид, че европейски страни като Германия, Франция, Холандия и Норвегия се подготвят за избори и американските обвиненията срещу Русия за кибернамеса по време на президентските избори в САЩ.

В България ще се проведат парламентарни избори на 26 март, като решение на съда задължи Централната избирателна комисия да осигури машинно гласуване, но фактически дискусия за сигурността на системата срещу външна намеса, е доста вяла.

В този смисъл думите на служебния министър на отбраната Стефан Янев, заявени в централата на НАТО в Брюксел, че „имаме готовност да реагираме по много и различни направления”, не звучат особено убедително.

През седмицата британския министър на отбраната Майкъл Фалън заяви в интервю пред „Sky News”,  че Русия се намесва в предизборните процеси в западни страни и се опитва да разедини НАТО.

 

“Има твърдения за руска намеса в цяла серия избори: от България до Съединените щати. И ние нямаме съмнение, че Русия използва много видове средства, с които разполага – информация, своите телевизионни мрежи, своята пропаганда. Няма съмнение, че Русия агресивно се намесва в други демокрации”, каза Фалън.

В момента най-активни по темата са германците. Това е логично, защото най-сериозната кибератака до този момент беше срещу телекомуникационния гигант “Дойче телеком”.

На конференцията по сигурността в Мюнхен вчера, Меркел заяви, че възнамерява да повдигне въпроса официално пред Кремъл –  “Знаем, че Русия много открито заявява, че гледа на хибридната война като на средство за отбрана”, каза тя в реч пред конференцията.

По думите й би било много добере темата за фалшивите новини да влезе в дневния ред на консултациите между НАТО и Русия.

През есента на 2015 г. Европейският съюз създаде група, наречена Ийст СтратКом Таск Форс, която има задачата да следи руските операции за дезинформация. От създаването си звеното (от десетина рускоезични експерти) е регистрирало 2500 “измислени истории, противоречащи на обществено огласените факти” на 18 езика, каза за АФП запознат източник в Брюксел.

Великобритания също създаде център за борба с кибератаките. По информация на британското министерство на финансите 65% от от големите бизнес компании да съобщили за киберпробиви или атаки, но много бизнеси нямат план за противодействие при пробив.