Новият президент на САЩ Доналд Тръмп изпрати директен сигнал към Техеран, че отношенията между САЩ и Ислямската република ще се променят. И то много бързо.

В края на втория мандат на Джордж Буш – младши евентуален конфликт с Иран изглеждаше въпрос на седмици. Умората от войните в Ирак и Афганистан обаче осуети тези планове, а в Белия дом влезе представител на демократите, в лицето на Барак Обама. Доналд Тръмп обаче е на път да промени това, а ядреното споразумение с Иран вече е под въпрос.

Иран е извършил успешно изпитание на балистична ракета, която според САЩ впоследствие се е взривила. Това съобщи днес иранската информационна агенция Тасним, цитирана от Ройтерс.

“Изпитанието на ракетата в неделя беше успешно. То не нарушава споразумението по ядрената програма със световните сили или която и да било резолюция на ООН”, каза иранският министър на отбраната Хосейн Дехган за агенция Тасним.

 

Същевременно Али Акбар Велаяти, съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, заяви днес, че Иран няма да се поддаде на заплахите, отправени от САЩ заради изпитанието на балистичната ракета.

По думите му, “не за първи път неопитна личност, какъвто е и президентът на САЩ Доналд Тръмп, заплашва Ислямската република”. “Американското правителство ще разбере, че със заплахите си срещу Иран няма да постигне нищо”, допълни той.

“Иран не се нуждае от позволението на никоя страна, за да се отбранява”, каза още Велаяти пред иранската информационна агенция Фарс.

Анализатори коментират, че ракетното изпитание е в отговор на включването на Иран в списъка на Тръмп, забраняващ на граждани на седем мюсюлмански държави да влизат в САЩ. Това е петото подобно изпитание след сключването на ядрената сделка през 2016-та, но първото след встъпването в длъжност на новия американски президент.

Самият Тръмп реагира в „Туитър” – “Иран е предупреден официално”, написа новият американски президент.

 

Вчера правителството на Тръмп заяви, че разглежда вариантите си за реакция на действията на Техеран.

“Трябваше да са благодарни за ужасното споразумение, което САЩ сключиха с тях!”, се казва още в съобщението в Туитър, което беше публикувано рано тази сутрин. Във втори туит Тръмп написа:

“Иран беше на ръба да рухне, докато не се притекоха САЩ и не му хвърлиха спасително въже чрез споразумението за иранската ядрена програма – 150 милиарда долара”.