Fotocitizen / Pixabay

 

САЩ дадоха срок от 72 часа на 35-ма руски дипломати да напуснат страната. Затворени са и две руски представителства в Ню Йорк и Мериленд.

Тази крайна стъпка срещу дипломатите от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско е част от “серия от мерки” в отговор на заплахите срещу американски дипломати в Москва и “намеса” в американските президентски избори.

Администрацията на Обама обяви серия от ответни мерки срещу Русия за хакването на американски политически институции, партии и отделни личности и “изтичане” на информация, която да помогне на избрания за президент Доналд Тръмп и други републикански кандидати.

Тръмп, който влиза в Белия дом на 20 януари вече призова за по-добри отношения с Русия, но според агенция “Ройтерс” избощо не е ясно дали той ще е в състояние веднага да отмени въведените преди няколко часа мерки.

Руските дипломати имат 72 часа да напуснат територията на САЩ. Достъпът до две сгради, използвани от руски официални лица за разузнавателни цели на територията на САЩ, е ограничен от утре. Все още официална реакция от Москва няма.