Victor32 / Pixabay

 

„Ислямска държава” публикува видео, в което двама оковани във вериги войници са изгорени до смърт. Това накара турското правителство светкавично да блокира достъпа до социалните мрежи Facebook и Тwitter, както и до платформата за видеосподеляне – YouTube.

Видеото е публикувано от новинарски сайт, близък до групировката и в него жертвите сами се представят като турски войници, които са били взети за заложници. Единият от мъжете е бил отвлечен миналата година в Сирия и е държан в затвор в Ракка.

Турските власти все още не са потвърдили самоличностите на жертвите. Държавната Анадолска агенция съобщи за 31 задържани членове на „Ислямска държава” при операция на службите в петък.

Междувременно, в друг видеозапис, разпространен от пропагандната агенция на “Ислямска държава” – Амак, показва как извършителят на кървавото нападение с камион в Берлин се заклева във вярност на джихадистката групировка.

Във видеото тунизиецът Анис Амри – главен заподозрян на нападението, застрелян днес в Милано от италианската полиция – дава клетва за вярност към главатаря на ИД Абу Бакр ал Багдади.

Мъжът призовава мюсюлманите в Европа да извършват атаки. “Посланието ми към кръстоносците е: Дойдохме да ви избием, свине. Кръвта на мюсюлманите няма да е пролята напразно”, заявява той в записа, цитиран от ДПА.

Амак представя мъжа с джихадисткото му прозвище Абу Бара ал Тунизия.

В анализ на The Foreign Insider ви разказахме, че  според източници от полицейското следствие, цитирани от арабски сайтове, в телефона на убиеца Мевлюд Алтънташ са намерени текстове за полагане на клетва към „Нусра” (предполага се, че той е положил клетва за вярност дни преди атентата) и част от бойни химни на терористичната организация, част от които турският полицай рецитира по време на терористичния акт.

Те са били на арабския език. Оказа се, че е оставил и предсмъртно писмо, напълно в унисон с поведението на атентаторите-самоубийци на радикалните ислямистки организации, което започва с Аллаху акбар на арабски език.

В него се говори за „варварската кръстоносна война, която е обявена на исляма”. То завършва в духа на един от химните на „Нусра”, а именно: „Дойде времето. Краят на Русия и САЩ е близък. Докато, ние не чувстваме сигурност в нашите страни и вие няма да имате сигурност във вашите страни.”