xusenru / Pixabay

Предполагаемата намеса на Русия в президентските избори на САЩ променя играта. Фалшиви новини и манипулации заливат хората по цял свят. Външна политика вече се прави в социалните мрежи, което е опасно. 

Може би допреди няколко години това би звучало като сюжет на шпионски трилър. Но то се случи. Американските разузнавателни среди заявиха публично, че Русия е успяла да се намеси успешно в президентските избори на САЩ, което помогна на Доналд Тръмп да стигне до Белия дом. Какви са мащабите на намесата все още не е изяснено публично, но американските власти изглеждат странно смутени и объркани.

Миналата седмица стана ясно, че американските спецслужби са установили самоличността на “свързани с руското правителство” хора, които предоставили на разобличителния сайт Уикилийкс хиляди имейли, с които са се сдобили, след като хакнали сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и електронната поща на председателя на предизборния щаб на кандидатката на демократите Хилари Клинтън Джон Подеста.

Тези лица били известни на американското разузнаване и били “част от една по-широка операция на Русия за повишаване на престижа на Тръмп и понижаване на шансовете на Клинтън” за победа на изборите.

Днес към тази хипотеза се присъедини и ФБР. Американските медии цитират паметна бележка от директора на ЦРУ Джон Бренан до служители на агенцията. Новината бе потвърдена от високопоставени представители на правителството на САЩ пред Ройтерс и Асошиейтед прес.

В документа Бренан пише, че е обсъдил въпроса с директорите на ФБР и на Националното разузнаване, Джеймс Коми и Джеймс Клапър. “Между нас има силен консенсус за мащаба, характера и целта на руската намеса в нашите президентски избори”, се подчертава в текста.

Доналд Тръмп отрича тези обвинения, но първите му назначения са повече от „добра новина” за Русия. Държавен секретар най-вероятно ще стане изпълнителен директор на ExxonMobil Рекс Тилерсън, удостоен от Путин през 2013 г. с руското държавно отличие Орден за дружба.

Съветник по националната сигурност пък ще стане  бившия директор на военното разузнаване на САЩ Майкъл Флин.

В анализ на „The Foreign Insider” ви запознахме с някои аспекти от биографията на генерал Флин.

През периода 2014 – 2016 г. Майкъл Флин се издържа от своя собствена компания Flynn Intel Group, предоставяща разузнавателна информация на бизнеса и на отделни правителства. През юли 2016 г., когато става опитът за преврат срещу Ердоган, Флин отбелязва, че това е нещо, за което си „заслужава да се ръкопляска”.

По-късно, когато компанията му е наета от Американско-турския бизнес съвет, чийто директор е активен поддръжник на управляващата в Турция партия на справедливостта и развитието, генералът отбелязва, че „Турция е важен съюзник на САЩ”.

Турската страна отрича Флин да е „турски лобист”, но разпространеното от него писмо, в което призовава САЩ да предадат на Анкара проповедника Фейтулах Гюлен, хвърля известни съмнения.

В светлината на същата бизнес-логика през 2015 г. Майкъл Флин присъства и на гала вечеря в Москва, организирана от англоезиковия руски телевизионен канал RT. Той често дава платени коментари и анализи за нея.

Няма нищо лошо на отговорни позиции да бъдат поставени хора, които да поставят като висша цел световния мир и добрите отношения между държавите, но особено от лагера на републиканците в САЩ, това изглежда доста странно.

Ясно е, че в днешния свят новите войни се водят не на фронта, а във виртуалното пространство. Все по-големи мащаби придобива войната с фалшиви новини, които освен, че подкопават доверието в традиционните медии, моделира мнението на хората по различни въпроси. Това също е част от стратегията за новите войни.

Може би затова технологичните гиганти са принудени да предприемат спешни мерки.

“Фейсбук” понесе много критики, че не прави достатъчно да предотврати разпространението на фалшиви новини, особено по време на предизборната кампания в САЩ.

Ето защо социалната мрежа ще въведе инструменти, с които да се предотврати разпространението на фалшиви новини. Компанията обяви, че ще направи по-лесно за потребителите да сигнализират, когато видят в секцията “Новини” (News Feed) в профила си статия, съдържаща невярна информация.

Освен това “Фейсбук” ще работи с външни партньори като сайтовете за проверяване на факти “Сноупс”, “Политифакт” и “ФактЧек”, телевизия Ей Би Си нюз и Асошиейтед прес за проверяване на достоверността на споделяните в платформата му новинарски материали.

Когато някоя от тези организации определи дадена статия за измама, тя няма да бъде сваляна от социалната мрежа, но ще излиза по-надолу в секцията “Новини” и потребителите ще я виждат с обозначение “оспорена” (disputed).

Всеки ще може да кликне на линка, за да разбере какво не й е наред и ще получи второ предупреждение, че съдържанието е невярно, ако все пак реши да сподели статията с приятелите си, посочи Асошиейтед прес.

Как обаче ще процедира социалната мрежа с новините, които се разпространяват на езици, различни от английския? Кои ще са медийните организации, които ще оспорват съдържанието на публикациите? Този въпрос все още няма отговор.

Единствената страна в Европа, която заплаши „Фейсбук”, че може да предприеме съдебни мерки срещу възможността да се споделя невярно съдържание е Германия.

„Разбира се ние трябва да обмислим въпроса за налагането на глоби, ако други мерки се покажат неефективни”, заяви германският министър на правосъдието Хайко Маас, цитиран от в. “Зюддойче цайтунг”.

Обидите, подстрекаването към насилие и оклеветяването нямат място във „Фейсбук”, допълни той и заяви, че заплахата от финансови санкции би била силен стимул за бързо действие от страна на социалната мрежа.

БТА отбелязва, че Томас Оперман, лидерът на левоцентристката Германска социалдемократическа партия в германския парламент, призовава Фейсбук да открие кабинет за юридическа защита в Германия, който да работи 24 часа в денонощието и към който жертвите на фалшиви новини и на публикации, насаждащи ненавист, да могат да се обръщат.

След като извърши необходимите проверки и не заличи бързо в рамките на 24 часа обидните съобщения, Фейсбук трябва да бъде наказан със сурова глоба, която може да възлезе на 500 000 евро, заяви Оперман, цитиран от сп. “Шпигел”.

Германски представители заявиха, че обмисляните мерки ще засягат и други социални платформи, които не правят нищо срещу публикациите, насаждащи омраза, и срещу фалшивите новини.