Медиите на правителството на Башар Асад тръбят победа над въоръжените милиции след като практически са приключили битката за втория по големина град в Сирия.

Битката за Алепо достигна своя край, заяви дори и директорът на сирийската неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека Рами Абдулхарман. След днешния ден, Асад вече контролира петте най-големи градове в Сирия – Алепо, Хомс, Хама, Дамаск и Латакия.

Медиите в Сирия внушават, че с това се слага край на успеха на т.нар. „Арабска пролет” в страната, продължила в арабската страна повече от четири години. Журналисти описват с детайли превземането на източните квартали на икономическата столица на Сирия.

Нещо повече, те са на мнение, че с прогонването на бунтовниците правителството в Дамаск е спечелило цялата война.

 

Всъщност битката за Алеппо с нейните десетки хиляди убити и повече от милион и половина прогонени от домовете си се превърна в най-голямата човешка трагедия през ХХІ век.

Местни демографи считат, че близо 30% от всички сирийски бежанци са именно от този град, който се е превърнал в най-големият източник на бежанци в света. В същото време Алеппо се нарежда и на второ място по прием на бежанци.

[graphiq id=”eQfeOz8zh1r” title=”Aleppo Civilians Killed in 2016 by Responsible Group” width=”600″ height=”573″ url=”https://w.graphiq.com/w/eQfeOz8zh1r” link=”https://www.graphiq.com/vlp/eQfeOz8zh1r” link_text=”Graphiq” ]

Практически се реализира невероятна ротация на населението, което променя безвъзвратно демографския профил на този исторически град. Едва ли има по-силен резонанс в света през последните няколко месеца от този за битката в Алеппо.

Западът предложи три пъти резолюция в Съвета за сигурност на ООН и трите пъти текстът беше провален от руско или двойно руско-китайско вето.

Това принуди Канада, заедно със страните от Персийския залив да прокара резолюция в Общото събрание на ООН, осъждаща насилието там с цели 123 гласа.

Стигна се дори папата Франциск да се обърне към президента Башар Асад.

Трима френски депутати тръгнаха към полуразрушения град да помагат на цивилните. В същото време руско-американските пазарлъци не дадоха никакви резултати.

Видно е, че режимът и неговите съюзници са решили да превърнат Алеппо в това, което през 1982 г. бащата на Башар Хафез Асад направи с Хама – бастиона на “Мюсюлманските братя.” Никакви договорки не помогнаха десетки сирийски граждани да бъдат избити.

Тогава светът не разбра, но сега това нямаше как да стане. Трагедията на Алеппо се разигра пред погледите на цялата международна общност, която така и не успя да направи необходимото.

И един интересен момент,който изплува на повърхността. 

Начинът, по който беше използвано медииното отразяване на битката. По ирония на съдбата проправителствени експерти констатират, че големият успех на руско-иранско-сирийско-Хизбула коалицията и бързото рухване на бунтовническите милиции се дължи и на добре изградена и ефективно действаща агентурна мрежа от журналисти в средите на бунтовниците.

Доминиращо агентите били инфилтрирани като репортери, които отразявали работата и действията на отделните милиции. Така някои журналисти, било то в репортажите си или на терен, се превърнаха в главни действащи лица на голямата битка.

Междувременно, Международният комитет на Червения кръст предупреди, че животът на хиляди хора е в опасност.

“Призоваваме (воюващите) страни да се замислят за съдбата на цивилните, хванати в капан заради боевете. Нека направят всичко по силите си, за да опазят живота им”, казва организацията в комюнике.

Началникът на делегацията на Червеният кръст в Сирия Мариан Гасер отправи призив към проправителствените сили и бунтовниците да поставят човечността пред военните цели. Сирийските правителствени войски и съюзените с тях милиции превзеха вчера почти цял Алепо, оставяйки на бунтовниците контрол върху едва три процента от анклава в града, който контролираха.