skeeze / Pixabay

 

Москва е финализира плановете си за изпращане на чеченски командоси в Сирия. Частите на чеченците са специално обучени за бойни действия в градска среда. Според израелския аналитичен сайт Debkafile, близък до службите за сигурност, някои от военните формирования са натрупали боен опит в източната част на Украйна през последните две години и половина.

Преди това чеченските командоси са действали в операции срещу радикални ислямисти в родината си. Те са били мобилизирани в база “Кханкала” край Грозни.

Първоначалните планове гласят, че към Сирия да бъдат изпратени около 1 000 души. Те ще бъдат транспортирани до руската база в Сирия – Хмаймим на борда на Илюшим-76.

За първи път от началото на намесата си в Сирия, Москва ще разположи значителен брой сухопътни части. Според анализаторите това има три основни цели. 

Да освободят частите на коалицията, подкрепяща Башар Асад от отговорността да задържат и защитават териториите, завзети в сирийските градове, включително Алеппо. Да подсилят руските, иранските, сирийските и ливанските бойци от “Хизбулла” с обучени командоси, които са в състояния да поведат следващите битки на места като региона на Идлиб на север и Дарра на юг. Да спеспят на Владимир Путин и военния министър Сергей Шойгу необходимостта от изпращането на руски сухопътни части, които да завършват войната в Сирия.

 

В последния месец трима руски военни загубиха живота си в Сирия, включително и един полковник. До този момент руската армия оперира с малки групи от “Спецназ”, чиято задача беше свързана с охрана на руските бази и ракетни системи.

Това обаче не е първият случай, в който Москва използва чеченски бойци в Близкия Изток. В началото на септември агенция “Интерфакс” съобщи, че “самоорганизирана група от млади хора от Чечения е започнала борба с терористичните организации”. Те бяха описани от Кремъл като млади хора, които са предложили да събират информация за руснаци и чеченци, които вече са се присъединили към “Даеш”. С други думи, те са предложили “доброволно” да се внедрят в “Даеш” като шпиони.

Каква е съдбата на въпросните “млади хора” и каква работа са свършили в Сирия, не е съобщавано публично.

Реакцията на чеченския лидер Рамзан Кадиров е повече от интересна. Предлагаме ви публикация по темата в личния му профил в “Инстаграм”.

Дорогие друзья! Отечественные СМИ тиражируют сообщения об “отправке” в Сирию “военнослужащих батальонов “Восток”, “Запад” и “чеченского спецназа”. Ответственно заявляю, что в Чеченской Республике нет никаких батальонов “Восток” и “Запад”. В Чечне, как и в любом другом регионе, дислоцированы подразделения МО РФ. В них проходят службу граждане России из Чечни и других субъектов федерации. Хорошо известно, что российские войска не принимают участие в наземной операции в Сирии. В то же время, Министерство обороны никогда не делало секрета из того, что в Сирии есть авиабаза и её безопасность обеспечивают военнослужащие МО РФ. Периодически происходит их ротация. Одни команды прибывают, другие убывают. Если же военным, дислоцированных в Чечне частей, когда-либо поступит приказ, нести службу по охране авиабазы в Сирии, то им выпадет самый счастливый жребий. Я неоднократно говорил и сейчас повторяю, что, как генерал, как Герой России готов в любую минуту встать в строй тех, кто ведёт борьбу с международным терроризмом. Врага необходимо уничтожить в его логове, прежде чем щупальца дотянутся до твоей страны, земли, Отечества. Команда Первого Президента ЧР, Героя России Ахмат-Хаджи Кадырова ещё в 1999 году поклялась воевать с террористами и ваххабистами, где бы они ни находились. Верность этой клятве мы доказывали всей своей жизнью. Я был бы счастлив и горд, получить приказ Верховного Главнокомандующего ВС РФ и незамедлительно отправиться в Сирию воевать с нечистью. Сегодня Сирия при потворстве западных стран разрушена, миллионы человек убиты, стали беженцами, унижены и оскорблены, разбросаны по всему миру. Если банды террористов не уничтожить, они окажутся там, где меньше всего их ждут. Поэтому они должны быть нейтрализованы вдали от нашего родного очага! И мы к этому готовы в любую минуту! #Кадыров #Россия #Чечня #Сирия

A photo posted by Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) on