Fotocitizen / Pixabay

 

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ смята, че Русия е имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в Съединените щати миналия месец, пише днес вестник “Вашингтон пост”, цитиран от ТАСС.

Американският ежедневник се позовава на засекретен аналитичен доклад на ЦРУ и на свои източници.

В документа пише, че “по оценка на разузнавателната общност целта на Русия е била да помогне на един кандидат за сметка на друг”, а именно на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън. “Това е общо мнение”, се подчертава в текста.

Американските спецслужби са установили самоличността на “свързани с руското правителство” хора, които предоставили на разобличителния сайт Уикилийкс хиляди имейли, с които са се сдобили, след като хакнали сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и електронната поща на председателя на предизборния щаб на кандидатката на демократите Хилари Клинтън Джон Подеста.

Тези лица били известни на американското разузнаване и били “част от една по-широка операция на Русия за повишаване на престижа на Тръмп и понижаване на шансовете на Клинтън” за победа на изборите.

През последната седмица ЦРУ споделило своя анализ с ключови сенатори. За агенти на американската разузнавателна агенция било “съвършено ясно”, че избирането на кандидата на републиканците за президент на САЩ е било цел на Русия.

Вчера говорителят на Белия дом Ерик Шулц съобщи, че президентът Барак Обама е разпоредил задълбочено разследване на кибератаките, извършени по време на кампанията за президентските избори. Проучването не е опит за поставяне под съмнение на резултатите от гласуването, подчерта Шулц и обърна внимание, че то не е насочено само срещу Русия.

 

От екипа на Тръмп по прехода във властта разкритикуваха твърденията на “Вашингтон пост” за намеса на чужди държави в президентските избори в САЩ.

“Това са същите тези хора, които казваха, че (бившият иракски диктатор) Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване”, подчертаха от щаба на новоизбрания американски президент в изявление.

Говорителка на ЦРУ отказа да коментира публикацията.

По-рано основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж увери, че източникът на хакнатите имейли не е Русия.

По време на кампанията за президентските избори в САЩ Тръмп похвали руския президент Владимир Путин и се обяви за подобряване на отношенията между двете страни, които са в ниска точка заради конфликтите в Украйна и Сирия.

Междувременно, вестник “Ню Йорк Таймс” поставя акцент върху друго заключение на спецслужбите – че руснаци са атакували компютърните системи и на Демократическата, и на Републиканската партия, но не са публикували извлечената от републиканските мрежи информация.

В месеците преди изборите “изтекоха” голямо количество документи, откраднати при хакерски атаки срещу системите на Демократическата партия. Разузнавателните служби на САЩ смятат, че руснаци са дали на Уикилийкс тези документи.

Републиканците имат друго обяснение защо не са публикувани документи, изтеглени от техните системи, пише “Ню Йорк таймс”. През последните месеци представители на Националния комитет на Републиканската партия неведнъж заявяваха, че не е имало пробиви в техните системи, но са били атакувани само отделни републиканци. Екипът на Тръмп по предаването на властта публикува снощи декларация, от която става ясно, че има силни разногласия между позициите на неговата кампания и на разузнавателните агенции за руската намеса в изборите.

Не е ясно колко файлове са били откраднати от системите на републиканския Национален комитет. Далеч не е ясно също дали първоначалните намерения на руснаците са били да подкрепят Тръмп. Според служители от разузнаването и хора от предизборния екип на Хилари Клинтън първоначално мотивът на руснаците е бил просто да объркат кампанията и да разбият доверието в честността на изборите, пише “Ню Йорк таймс”./БТА/