DariuszSankowski / Pixabay

 

Сирийската армия вече контролира 60% от позициите на бунтовниците в източната част на Алеппо. Това се дължи на една ефективна контраатака, реализирана от нова тип бойна структура и чиито тактически планове са изработени в руския команден център. Преди две седмици ситуацията беше коренно различна. Тогава бунтовниците дори бяха на път да пробият обсадата, завземайки част от позициите на правителствените войски в югозападната част на града.

Полеви източници съобщават, че новосъздаденият Пети корпус на сирийската армия е своеобразен шиитски чуждестранен легион.

Според тях тя е плод на инжинеринговата инвенция на доказалия се като изключителен пълководец, генерал Касим Сюлеймани, ръководител на бригадите „Кудс” на Корпуса на ислямските гвардейци, паздарани. Той е командващ на иранските въоръжени сили в Близкия Изток. Счита се, че понастоящем ръководи действията на иракската шиитска милиция „Ал хашд аш шааби”, участваща индиректно в битката за превземането на Мосул.

Кой е “тъмният рицар” на Иран? – може да прочетете тук. 

 

Въпросната военна част е планирана да наброява между 50 000 и 70 000 души. Тя е съставена от остатъците от Първи и Втори корпус на сирийската армия (понесли множество поражения до този момент), двете елитни бригади, изпратени наскоро от Хизбула, специално за битката в Алеппо и шиитските милиции от Ирак, Афганистан и Пакистан. Експерти твърдят, че бойците на последните са били привлечени не толкова от относително скромното заплащане, колкото с обещанието, че ще бъдат заселени в териториите, които отвоюват в Сирия.

Интересното за тази бойна част е пълното смесване между отделните бойци при формирането на подразделенията. Регионалният принцип, който беше съблюдаван стриктно до този момент, не се прилага повече. Същото важи и за командния състав. Подобна военна част е прецедент в Близкия Изток и особено силно контрастира с принципа на регионална съвместимост, която изгражда по-големите сунитски бунтовнически формирования.

Последният стриктно се прилага в т.нар. „джейш ал фатах”, армия, оперираща в провинция Едлеб и „Армията на Алеппо”, скалъпена наскоро от защитаващите Източен Алеппо протурски сунитски бунтовнически милиции.

Очевидно руското военно командване е изиграло важна роля в създаването на този Пети корпус. Източници, близки до Хизбула, информират, че преди две седмици в Алеппо се е провела първата официална среща между руското полево командване и действащи офицери от радикалното шиитско движение. До този момент руските офицери са избягвали отделна среща с ливанските си съюзници и двете групи са взаимодействали единствено в рамките на общия команден щаб, заедно със сирийските и иранските си колеги.

Появата на въпросната бойна част силно разтревожи Тел Авив, който предполага, че след Алеппо тя ще се насочи към фронта в Южна Сирия. Преди 10 дни там беше възстановена демилитаризираната зона, но противоречията между Дамаск и Тел Авив останаха. Вероятно там конфликтът ще пламне с голяма сила, тъй като съвсем наскоро Русия успя да прокара през Общото събрание на ООН декларация, че Голанските възвишения са част от Сирия.