PublicDomainPictures / Pixabay

 

Първите дипломатически ходове на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп са повече от противоречиви. Новоизбраният президент на САЩ разговаря вчера по телефона с президентката на Тайван Цай Ингвен, което е първият подобен контакт, откакто президентът Джими Картър възприе политиката на един Китай през 1979 г., съобщи Ройтерс.

Говорителката на екипа на Тръмп Хоуп Хикс потвърди, че разговорът се е състоял и посочи, че двамата са отбелязали “тесните връзки в икономиката, политиката и сигурността между Тайван и САЩ”.

БТА предава, че телефонният разговор, който се очаква да предизвика гнева на Китай, е напълно в разрез с практиката на САЩ, откакто те скъсаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Пекин. Белият дом побърза да потвърди подкрепата си за политиката на “един Китай”, предаде Франс прес. “Няма никаква промяна в позицията ни”, коментира говорителката на Съвета за национална сигурност Емили Хорн.

Цай Ингвен беше една от четиримата лидери, с които Тръмп разговаря вчера. Останалите бяха президентите на Афганистан и Филипините Ашраф Гани и Родриго Дутерте и сингапурският премиер Ли Сян Лун.

Междувременно, Сената на САЩ удължи сакнциите срещу Иран с още 10 години. Според официална позиция на Техеран, това е нарушаване на историческото споразумение по иранската ядрена програма от 2015 г.

“Удължаването на санкциите от американския Конгрес е нарушение на споразумението. Ще го докладваме на иранската комисия, която следи прилагането на споразумението”, гласи изявление на говорителя на иранското външно министерство Бахрам Гасеми, излъчено по телевизията.

 

Членове на Конгреса и представители на американските власти казаха, че подновяването на закона за санкциите над Иран, който бе одобрен единодушно вчера, не нарушава споразумението, според което Ислямската република ограничи ядрената си програма в замяна на премахване на санкции.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди през ноември, че удължаването на санкциите ще е нарушение на споразумението и заплаши да вземе ответни мерки. “Американското правителство носи отговорност за спазването на международните си ангажименти. Президентът на САЩ прие да използва властта си, за да предотврати такива мерки”, каза Гасеми, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА.

Действащият закон за налагане на санкции на Иран ще изтече на 31 декември, ако не бъде удължен. Белият дом не настоява за удължаване, но и не е изразил сериозни възражения. Някои помощници на конгресмени казаха, че очакват президентът Барак Обама да подпише удължаването.

Избраният за президент Доналд Тръмп се обяви против споразумението по иранската ядрена програма в предизборната си кампания, припомня Ройтерс.