quinntheislander / Pixabay

 

Вчера гръцката преса информира, че администрацията на Тръмп ще предаде Гюлен на Турция. По думите на Майкъл Флин, американски генерал от резерва и съветник на Доналд Тръмп, отношенията с Турция трябва да са върховен приоритет на американската външна политика. Флин се изказва в подкрепа на искането на Анкара САЩ да предадат на Турция проповедника Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за организатор на опита за преврат през юли.

Флин сравнява ислямския проповедник с лидера на иранската революция аятолах Хомейни и приканва американската администрация да не повтаря същата грешка да подкрепи Гюлен, както бе направила с Хомейни.

Днес реакцията на Анкара е факт. Ердоган използва думите на Флин, за да изпрати публично послание на Тръмп по темата. Пред “Ал Джазира” турският президент казва, че в САЩ са били изпратени 85 кутии с досие на Гюлен, явяващ се водач на “Фетхуллахистката терористична организация” /ФЕТО/.

Ние предаваме на САЩ терористите, които те искат, но те, за съжаление, не правят същото. Все още той /Гюлен/ се намира под защита в Америка. И на нас ни казват, че е необходима съдебна заповед. А имало ли е съдебна заповед за Бин Ладен?, изтъкна Ердоган, питайки дали САЩ са разполагали със съдебна заповед за ликвидиране на /лидера на Ал Каида/ Осама бин Ладен. Лидерът на Ал Каида бе убит при операция на американски специални части в Пакистан през май 2011 г.

Те отидоха за Бин Ладен в друга страна и го ликвидираха, правилно. Защо? Защото той е терорист, каза Ердоган. Той добави, че от 10 искания на САЩ за предаване /на лица/, Турция е изпълнила почти всички.

Ние имаме стратегически отношения в съответствие, с които, ако вие искате предаване на терорист, ние сме длъжни да направим това. Ние си държим на обещанията. А тези хора /членовете на ФЕТО и други издирвани в Турция екстремисти – бел.ТАСС/ постоянно пътуват в Америка, в западните страни и никой не ни ги предава. Това е неправилно, заяви турският президент.

/”Хронология на отношенията между Ердоган и Гюлен”. Видео: AFP/

Анкара настойчиво иска от Вашингтон да й предаде Гюлен, за да бъде съден в Турция. За обсъждане на въпроса в края на миналия месец в САЩ бе делегация на турското министерство на правосъдието начело с министър Бекир Боздаг. На този етап обаче няма окончателно решение за предаване на Гюлен.

В Турция разчитат, че с поемането на президентския пост от Доналд Тръмп и смяната на американската администрация може да бъде постигнат напредък по този въпрос, като бъдат взети под внимание интересите на Анкара, отбелязва ТАСС./БТА/