Alexas_Fotos / Pixabay

 

Салах Абдеслам – единственият оцелял терорист от атентатите в Париж преди година, е превозил от Гърция през Унгария към Франция и Белгия “поне 10” джихадисти от “Ислямска държава” (ИД). Това е установило репортерско разследване на белгийска телевизия, което предстои да бъде показано в неделя.

Абдеслам е превел терористите, пристигащи от Сирия, с автомобил под наем. Засега прокуратурата отказва да потвърди или отхвърли тези данни. Журналистическото разследване отчита, че ролята на Абдеслам в атентатите е далеч по-голяма, отколкото се е предполагало първоначално.

При атентатите на 13 ноември миналата година в Париж загинаха 130 души, а 368 бяха ранени. Терористите бяха деветима джихадисти от ИД – седем от тях загинаха на място, а други двама бяха ликвидирани дни по-късно при спецоперация в столичното предградие “Сен Дени”. Абдеслам, който бе в една от трите терористични бригади, твърди, че се е отказал да убива и се бе укрил до март тази година в Брюксел. Четири дни след залавянето му две групи терористи взривиха бомби на летището и в метрото на белгийската столица.

Следствието установи, че извършителите на атентатите в Брюксел и Париж са били пряко свързани в съучастие. Двама от пряко замесените в ударите бяха заловени живи – Абдеслам и приятеля му от детинство Мохамед Абрини. Засега Абдеслам отказва да говори пред белгийските и френските следователи.

 

Сред мерките, предприети заради атентатите, бе решението за въвеждането в ЕС на списъци с данните на пътуващите със самолет. Белгийският парламент предприе вчера първата стъпка в изпълнението на това решение, като разширява обхвата му и занапред в страната ще бъдат събирани данни за всички пътници – със самолет, влак, автобус или кораб. Събираните в МВР данни за пътника, маршрута и начина на плащане на билета ще бъдат обработвани от полицията, контраразузнаването и митниците за пресичането на тероризъм и “други видове тежка престъпност” като незаконната имиграция. /БТА; НЖ/