quinntheislander / Pixabay

 

Още неутихнали следизборните речи на двамата кандидати за Белия дом и първото изявление за предстоящи законодателни инициативи на бъдещия президент е вече налице. Назначения, от Доналд Тръмп съветник по въпросите на Близкия Изток, американец от ливански произход Уалид Фарес заяви, че сред първите законопроекти на новия американски държавен глава ще е обявяването на движението „Мюсюлмански братя” (МБ) за терористична организация. Текстът на бъдещия закон отлежава вече няколко години в конгреса, тъй като настоящият президент не му дава зелена светлина.

За САЩ, ЕС и Великобритания, за разлика от Русия, МБ не се възприемат като терористична организация. Преди дни в британския парламент беше изготвен доклад за евентуално подобно преразглеждане, поставяйки акцент върху разликата между двете теоретични понятия „политически ислям” и „радикален ислям”. По-важното е, че се дават нови указания на Форен офис за практическо приложение от страна британските дипломати за селекцията на отделните организации като „терористични”.

Според Фарес Доналд Тръмп възприема МБ като една от най-опасните ислямистки групировки, които захранват идеите на джихадистките, екстремистки формации. Подходът на Тръмп ще е радикален към МБ за разлика от своя предшественик Барак Обама. Според Фарес той ще му нанесе военен удар, а няма да се опитва да го ограничи политически, отличавайки се от демократите Обама и Клинтън.

Редица наблюдатели считат, че историческата реч на Барак Обама през юни 2009 г. в университета в Кайро, в която той говореше за „свобода, демокрация и права на човека” беше зелена светлина за политическата институционализация на МБ в Египет. Това доведе до спечелването на изборите в тази най-голяма арабска държава от най-старата ислямистка партия в света и последвалото тотално овладяване на властта в нея. В тази светлина, неслучайно първият арабски президент, който поздрави Доналд Тръмп с победата е настоящият египетски президент Абдул Фатах Сиси. Вероятно, принципът, който Тръмп смята да прилага към радикалните движения в арабския свят, ще бъде причина за сближаването между Вашингтон и Кайро при управлението на президентите Тръмп и Сиси.

Уалид Фарес е ливански християнин, емигрирал в САЩ през 1990 г. Той е роден през 1957 г. Завършва йезуитско училище, а по-късно и университета в Бейрут, специалности право, политология и социология. Специализира международно право във Франция и международни отношения в университета в Маями, САЩ. Там остава да преподава.

В средата на 80-те години създава „Християнски демократичен съюз” и е един от членовете на християнския военно-политически субект „Ливански сили”. В своите книги той отстоява тезата, че ливанските християни не са араби и че те трябва да се отделят от останалите ливанци. Той отправя призив към САЩ „да освободят Ливан от сирийската армия”, която по това време е окупационна сила в съседната държава. Редица наблюдатели в Близкия Изток възприемат Фарес като заклет враг на правителството в Дамаск и шиитското движение Хизбула.

През март 2016 г. е определен като съветник на републиканския кандидат за президентския пост, след като през периода 2011-2012 е съветник на бившия кандидат Мит Ромни по въпросите на Близкия Изток. Уалид Фарес се запознава с Тръмп през януари 2016 г., когато дава съвети на петте, останали тогава, номинирани кандидати на Републиканската партия и респективно новоизбрания американски президент е един от тях.

Той е един от анализаторите по проблемите на тероризма и Близкия Изток по телевизия Фокс нюз.

Още през април 2016 г. Фарес хвърля светлина върху част от амбициите на Тръмп за Близкия Изток. Той има амбицията да създаде арабско НАТО с участието на Египет, Тунис, Либия и страните от Персийския залив. Разрешаването на сирийската криза трябва да се реализира с Русия, но със съгласието на всички ангажирани фактори. Според Фарес Тръмп не приема сключения с Иран договор. Според него той трябва да бъде предоговорен. Това е позицията на Израел, който изрази силно задоволство от избора на Тръмп. По време на срещата му с настоящия израелски министър-председател Нетяняху Тръмп заяви, че ако бъде избран за президент, ще премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. Редица наблюдатели считат, че това ще е краят на американската подкрепа за създаването на палестинска държава.

В свое интервю, дадено пред лондонския вестник „Ал Хаят” Фарес споделя, че ще съветва Тръмп да застане на „страната на умерените сили, било то в правителството или в гражданското общество (НПО-та, студенти и професионални организации).” Ливанецът отбелязва, че в личността на Тръмп съжителстват два профила. Първият е този, който се вижда на телевизионния екран, а именно силно вокален, хаотичен и разхвърлен, а вторият е стратега, който дълго мисли, преди да вземе важни решения. Фарес отстоява  мнението, че новият американски президент има популистки нагласи, тъй като е контактувал с твърде много хора. „Той е популист, но не е расист.” Доказателство е, че сред служителите в неговите фирми има всякакви хора, в това число и много мюсюлмани. Ливанецът обобщава, че САЩ по времето на Тръмп няма да се откажат от своите приятели и съюзници. Въпросът, който ще постави, е като бизнесмен, новият държавен глава ще изисква, те да взимат по-голямо участие в покриването на разходите, които на този етап прави Вашингтон.