jasongillman / Pixabay

 

Майкъл Флин, американски генерал от резерва и съветник на Доналд Тръмп, смята, че отношенията с Турция трябва да са върховен приоритет на американската външна политика, съобщава гръцкият в. “Катимерини”. Изданието цитира статия на генерала във в. “Хил”, в която Майкъл Флин твърди, че “трябва да започне да се разбира, че ролята на Турция е от особено жизнено значение за американските интереси и че тя източник на стабилност в района”.

Генералът критикува поведението на адманистрацията на Обама, като казва, че не е било “мъдро” да се държи дистанцирано от Анкара.

Трябва да адаптираме външната си политика и да признаем, че Турция е приоритет. Трябва да видим света през оптичния ъгъл на Турция, пише генералът в статията си.

В нея Майкъл Флин се изказва и в подкрепа на искането на Анкара САЩ да предадат на Турция проповедника Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за организатор на опита за преврат през юли. Флин сравнява ислямския проповедник с лидера на иранската революция аятолах Хомейни и приканва американската администрация да не повтаря същата грешка да подкрепи Гюлен, както бе направила с Хомейни.

Междувременно, турският премиер Бинали Йълдъръм заяви днес, че се надява турско-американските отношения да се подобрят след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс. Йълдъръм също така призова за екстрадиция на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти, че е организирал опита за преврат в Турция през юли.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, чиито отношения със сегашния президент Барак Обама на моменти бяха обтегнати, междувременно каза, че победата на Тръмп ще доведе до положителни стъпки за Близкия изток и за основните права и свободи по света.

Турция е разочарована от нежеланието на Вашингтон да предаде проповедника Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г., отбелязва Ройтерс.
Йълдъръм заяви днес, че в американско-турските отношения може да бъде отворена нова страница, ако Вашингтон екстрадира Гюлен.

Нова страница ще бъде отворена за турско-американското приятелство, ако скоро предадете лидера на терористична групировка, който навреди на приятелството между САЩ и Турция, каза турският премиер. Има възможност за подобряване на отношенията чрез политика, в която бъде взета под внимание борбата на Турция срещу терора, добави Йълдъръм./БТА/