Etereuti / Pixabay

 

Интригата с българската кандидатура за генерален секретар на ООН продължава да се заплита. Ранната процедура по първоначален избор вече приключи, като след последния кръг ще се състезават две българки. Очакват се сериозни размествания в първите пет позиции на гласуването на 5 октомври, в което за първи път ще се гласува с разноцветни бюлетини.

С един цвят ще гласуват постоянните пет страни, а с друг – останалите десет държави с непостоянен статут.

Всичко това ще се случи под председателството на Москва, която от днес поема Съвета за сигурност. Според италианския вестник „Стампа” Ирина Бокова е подкрепяна силно от Русия.  „Ако това действително е така, то се очертават интересни неща, тъй като Москва, в светлината на последното развитие на нещата в Сирия и на отношенията й със САЩ, не е склонна да прави крачка назад по който и да е въпрос”.

Русия и САЩ се обвиняват взаимно за смъртоносното нападение над хуманитарен конвой в Сирия на 19 септември.

Новозеландският кандидат Хелън Кларк също остава в играта. Интересен е анализът на вестник „Гардиън”, който вижда в кандидатурата на Кристалина Георгиева „добра новина” именно за Хелън Кларк.

“Георгиева няма международна известност, но е жена от Източна Европа, за която може да се предположи, че е приемлива за повечето страни от ЕС”, подчертава пред изданието политологът проф. Робърт Патман.

Според него това все пак може да е добра новина за Хелън Кларк, след като постоянните членки на Съвета за сигурност разберат, че не могат да гарантират избирането на най-предпочитания от тях кандидат, добавя той. Хелън има голяма подкрепа в Общото събрание и това може да се окаже фактор, ако Съветът за сигурност не успее скоро да се споразумее за кандидат.

Това обаче е малко вероятно.

Първата среща на съвета под председателството на Русия ще се състои в понеделник, когато ще бъде утвърдена и работната му програма за месеца. Същия ден, в понеделник, руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин ще даде и пресконференция, на която ще разкаже за планираните през октомври мероприятия.  Очаква се в рамките на тази пресконференция България да получи сигнал дали кандидатурата на Кристалина Георгиева, включила се в надпреварата в последния момент, е перспективна за Москва.

До този момент няма индикации дали Русия би подкрепила Георгиева или ще запази подкрепата си за Бокова.

Според неназовани дипломати от страни членки на съвета, цитирани от ТАСС, ще са необходими още най-малко две гласувания, за да може Съветът за сигурност да вземе окончателно решение. Според съществуващите правила претендентът трябва да събере най-малко 9 гласа “за” (от общо 15 членки на съвета), в това число и на всичките 5 постоянни страни членки.