olafpictures / Pixabay

 

От учебната 2016/2017 прогонените от Египет академични активисти на движението „Мюсюлмански братя” създават университет. Той е наречен „Международен университет на обновлението” (МУО) и седалището му е в Истанбул. Президент на академичното звено е бившият зам.-министър на вакъфската институция , отговарящ за проповедническата дейност по време на управлението на бившия египетски президент Мохамед Морси, Джамал Абдул Сатар, а активисти на забранената в Египет Партия на свободата и справедливостта (политическо крило на МБ) заемат останалите административни длъжности.

Университетът разкрива бакалавърски, магистърски и докторски програми в областта на ислямските, обществените, хуманитарните и техническите науки. Учебните програми са изцяло съгласувани с тези на Международния ислямски университет в Малайзия, където през 1990 г. бившият турски премиер Ахмед Давудоглу започва своята академична кариера.

Не е ясно дали МУО е реализацията на амбицията на директора на Дианет, Мехмед Гьонмез, обявена в началото на 2016 г. През месец януари той декларира, че Турция ще създаде световен ислямски университет, който ще конкурира най-стария и най-авторитетен ислямски сунитски университет „Ал Азхар”.

Последният се намира в Кайро, Египет и се възприема като един от източниците на ислямската, сунитска юрисдикция. Изявленията на Гьонмез отразяват желанието на Турция да съперничи на Египет в догматичната сфера, която се изостри извънредно много след свалянето на бившия президент-ислямист на Египет Мохамед Морси. Наблюдатели считат, че МУО ще бъде пречка за възстановяването на отношенията между Анкара и Кайро.

В своето изявление Гьонмез декларира, че бъдещият университет ще има филиали извън Турция като бяха споменати отделни факултети в Казахстан, Германия и България. Очевидно в българския случай се имаше предвид неуреденото правно и финансово положение на Висшия духовен ислямски институт в София (ВДИИ). В началото на 2016 г. в специализираните среди се лансираха различни варианти за премахването на зависимостта на ВДИИ от Дианет, осигуряваща, до голяма степен, финансирането, но до реално решение не се достигна.

На този етап в кандидат-студентската кампания на МУО се говори единствено за привличането на студенти от Турция и чужбина. Тяхното обучение ще бъде на арабски и английски език. Очевидно, засега се визират най-вече изключените от египетските университети студенти, симпатизанти на МБ. Преди няколко месеца ръководството на новосъздадения университет е провел среща с представители на асоциацията „Рабия” в Египет, която е своеобразен представител на студентите – симпатизанти на МБ в Египет. Договорено е годишната такса да бъде снижена на 2 500 долара на фона на сумата от 5 000 долара, каквато е таксата в турските университети.

Времето и практиката на МУО ще покаже какви са истинските намерения на турските власти, закрили 15 университета в страната и уволнили стотици академични лица, след опита за преврат на 15 юли. Дали става въпрос единствено за привличането на египетски студенти – съидейници или амбицията е да се създаде турско-египетски хибрид, насочен към създаването на кадри на МБ по цял свят. Ректорът на МУО Джамал Абдул Сатар е и бивш преподавател в „Ал Азхар”. Във всички случаи, занижените такси и предоставянето на стипендии, каквото е често практиката в ислямистките учебни заведения, ще стане един от инструментите за привличане на студенти от целия свят.