Powered by Guardian.co.uk

Макар да се очаква Хилари Клинтън скоро отново да е на линия за кампанията си, опасенията за здравето й изтъкнаха колко неясни остават правилата за замяна на кандидат в толкова напреднала фаза на предизборната кампания в САЩ, пише британският в. “Гардиън”. През 1840 г. заболяването от пневмония било рисковано както за президентското, така и за политическото здраве в Америка.

Когато преди 175 години Уилям Хенри Харисън се разболял месец след речта си по встъпване в длъжност, която държал на открито в студа, смъртта му предизвикала конституционна криза заради правилата за определяне на президентски приемник. За щастие и медицината, и законодателството са изминали дълъг път оттогава. Съвременните антибиотици няма да позволят 68-годишната Клинтън (Харисън починал на същата възраст) да излезе от ритъм за дълго. Нейни помощници дори твърдят, че тя ще се върне в кампанията още в края на седмицата.

Въпреки че няма индикации здравословното състояние на Клинтън да наложи промени в плановете на демократите, краткотрайните страхове изложиха на показ колко неясни остават правилата за замяна на кандидат на толкова късен етап от кампанията, отбелязва вестникът.

Теоретично и  Републиканската, и Демократическата партия могат да се свикат заседание на ръководството, за да издигнат нов кандидат, ако избраникът им е принуден по някаква причина да се оттегли от надпреварата – нещо, което някои консерватори продължават да призовават Доналд Тръмп да направи. На практика обаче почти няма такива прецеденти.

Кандидат за вицепрезидент е бил сменен в хода на кампанията на два пъти – през 1912 и 1972 г., като и в двата случая това не е имало особени последици, но с кандидат-президент това никога не е ставало, а с наближаването на ранното гласуване в множество щати изобщо не е ясно дали подобен подход може да сработи гладко днес.

Съгласно правилата на Националния комитет на Демократическата партия се свиква специално заседание за определяне на нов кандидат по предложение на председателя на комитета, който насрочва дата за събранието. Формулировката обаче позволява комисия по правилника да възприеме собствен подход, а подобна процедура може да отвори едва заздравели рани в партията при положение, че поддръжниците на Бърни Сандърс ще претендират, че той има всички правомощия да бъде кандидат, докато партийното ръководство и Белият дом вероятно ще бъдат по-благосклонни към вицепрезидента Джо Байдън.

Предвид времето, както Байдън, така и Сандърс може да успеят да привлекат независимите избиратели от работническата класа, които сега клонят към Тръмп. И двамата показаха популистки умения, каквито се смята на моменти, че липсват в кампанията на Клинтън. Нейното водачество в допитванията сега е много по-несигурно, отколкото биха желали мнозина демократи на този етап, отбелязва “Гардиън”.

Някои от кампанията на Клинтън може да предпочетат кандидатът за вицепрезидент Тим Кейн да стане кандидат-президент на нейно място, ако тя се оттегли. Но дори тази алтернатива може да предостави набраната жизненоважна инерция на Тръмп в ключов момент от надпреварата за Белия дом, подчертава всекидневникът.

Много щати могат да поискат съдебна намеса за отменяне на крайните срокове за регистрация, което може да остави на републиканците като единствен вариант да прибягнат до съда, ако искат да попречат на процедурата или предпочитат техен опонент да остане Клинтън.

Най-сериозната пречка обаче би било разпределянето на вече подадените гласове за някои от сегашните кандидати. В множество щати избирателите могат да гласуват дистанционно от началото на октомври, а в някои, като Северна Каролина, гласуването дори започна още в петък.

При уславие, че Върховният съд е в непълен състав, и предвид крайно напрегнатата ситуация в Конгреса, промяна в последния момент може да предизвика бъркотия, сравнима с тази около определянето на приемник на Харисън през 1841 г., смята “Гардиън”. /БТА/