edgarwinkler / Pixabay

 

Германия обвини Русия в лъжа заради твърдението, че канцлерката Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху България, за да промени кандидатурата си за наследника на Бан Ки-мун на поста генерален секретар на ООН, предаде Франс прес.

Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер заяви, че “не е приятелско” официална представителка на Русия да обявява пред света “неща, които са обективно неверни”. Снощи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че на срещата на върха на Г-20 в началото на този месец страната й е дала на Меркел ясно да разбере, че “всеки опит да се повлияе на България е неприемлив”.

Спорът се разразява, докато според някои медии София работи по промяна в последния момент на кандидатката си за поста генерален секретар на ООН, отбелязва Франс прес. Става дума за евентуално оттегляне на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и издигане на заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

“Кристалина Георгиева не е официален кандидат. На нас ни е известен само един кандидат, издигнат официално от България и това е Ирина Бокова”, заяви руският заместник-външен министър Генадий Гатилов пред руската агенция Интерфакс.

 

Днес говорител на ЕК пък отказа да коментира “спекулации относно Георгиева, появили се в печата”. Българският вицепремиер Румяна Бъчварова заяви, че представянето на Бокова не е достатъчно убедително, за да може да се разчита на нейна победа, и че ще има новини по темата през следващите дни, посочва Франс прес.

В Туитър Мартин Зелмайер,  началник на кабинета на председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер публикува мнение, което също повдига много въпросителни:

“Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди. Номинация на Георгиева би била силен сигнал за равенството между половете”, написа Зелмайер. 

Десетина претенденти се борят за нов генералния секретар на ООН, но нищо не пречи на издигането на кандидатура в последния момент, отбелязва АФП. Името на наследника на Бан Ки-мун трябва да бъде обявено най-рано през октомври.

След четири предварителни гласувания в Съвета за сигурност на ООН води бившият португалски премиер Антониу Гутериш, а Бокова е на пета позиция. На следващото гласуване на 4 октомври обаче петте големи сили, които имат право на вето в Съвета за сигурност, могат да се възползват от него, за да отхвърлят някой от кандидатите, което би променило ситуацията, посочва Франс прес.

Нашият коментар: 

Фактът, че трети ден премиерът на България мълчи по темата означава, че той е бил подложен на външен натиск за обмислянето на подобна рокада. Думите на вицепремиера Бъчварова са симптоматични за частично разграничаване от кандидатурата на Ирина Бокова и сондаж на общественото мнение при евентуално лансиране на нов кандидат. Тази линия беше продължена и от Цветан Цветанов.

Неписано правило е, че една страна не може да изтегли вече предложена номинация.

Кандидатът трябва да се оттегли сам. Ако Ирина Бокова не го направи и все пак София реши да предложи Кристалина Георгиева, България може да се окаже с двама кандидати на финалната права, което ще предизвика сериозни въпросителни около външнополитическите сигнали, които изпраща правителството в София.

Великобритания все още остава най-сериозния противник на Ирина Бокова, докато Русия вече даде да се разбере, че ще блокира веднага евентуално присъствие на Кристалина Георгиева сред кандидатите. Вицепрезидентът на Европейската комисия все още не е коментирала публично спекулациите около евентуални нейни амбиции за върха на ООН.

Според публикация в сп.”Форбс” бившият Върховен комисар за бежанците и председател на Социалистическия интернационал Антониу Гутериш може да бъде блокиран от Русия още при следващия вот в Съвета за сигурност в началото на другия месец.

“Реалният живот си има своите дадености: ООН функционира по определен начин и според структурата й руснаците имат право на вето там. Те ще го използват срещу Гутериш. Вие и аз може да не харесваме това, но фантазирането няма да помогне”, пише Мелик Кейлан.